Реклама

Графитите, във вида, в който ги познаваме, се появяват през 20-ти век, заедно с началото на хип-хопа, брейка и рап субкултурата като неформална градска култура. В началото са били нищо повече от тагове, иницииращи дадена улична групировка, гето банда или индивидуална личност. В стечение на обстоятелствата и времето, те се метаморфозират, развиват и разтягат диапазона си и от протест се превръщат в истинско улично изкуство, много по-достъпно от това в галериите и безплатно за всички. От вандали, графити артистите заемат почетното си място до художниците, но художници за масите, а не за елита.

Последните картини върху стени, на които успяхме да се полюбуваме, се намираха на външната Nescafe зона на фестивала Aniventure Comic Con – дело на едни от най-добрите художници, както от България, така и от чужбина.

Още в началото на алеята ни посреща голям таг „България е супер яка“, което ме кара да се замисля, че младото поколение не се срамува от произхода си, а напротив – опитва се да го популяризира както и с каквото може.

Специално за фестивала от Германия пристигна графити художникът Corte, чиято творба привлече погледите и ги застопори за дълго време в нея. Първият му таг със спрей се появява през 2001-ва, когато той само е писал имената на любимите си рок банди. Сами виждаме развитието му 17 години по-късно. Това, което се откроява при него е, че в рисунките му винаги присъства часовникът като елемент и философия.

Реклама

Aniventure comic con

Aniventure comic con

Други интересни картини се оказаха тези на комикс и анимационни герои от детството ни като Венъм – вечният враг на супергероя на Марвел Спайдърмен, Спиди Гонзалес и известното анимационно филмче от Cartoon Network – Cow and Chicken.

Aniventure comic con

Aniventure comic con

Aniventure comic con

Може би един от най-забележителните графити бе тази прекрасна лисица, която е дело на майстора Ja One. Той рисува от осем години, а идеята му бе да пресъздаде една въздушна, дори космическа лисица. Графитът е изключително детайлен, изпипан и наситен с невероятни цветове.

Aniventure comic con

И други представители на животинското царство се откроиха като носители на идеологията за свобода, смелост и сила.

Aniventure comic con

Aniventure comic con

Aniventure comic con

И докато другите се забавляваха и не спираха да обикалят из цялата територия на Интер Експо Център, графит майсторите прекараха цели два дни навън, под жаркото слънце, за да завършат своите шедьоври.

Aniventure comic con

4.7/5 - (7 votes)
Реклама

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.