Реклама

Приказките са не само за чете, но и за пресъздаване. Най-вече на сцена или върху платно. Художничката от страната „Deja vu“ Виолета Радкова се завръща с тайнствата на новата си поредица картини. Отново случваемостта се оглежда в огледалните мистерии на интимните интериори и уличните екстериори. Двойнствен свят, в който всичко шепти едновременно „да“ и „не“. Златният цвят се разтопява в различни оттенъци и усилва богатството на една художническа фантазия, която не признава граници и ограничения. Всичко е „тук“ и „там“, „сега“ и „утре“, „за малко“  и „завинаги“.

Къщи, обитаеми от романтични копнежи, натюрморти, помнещи любовни срещи, жени, чиято голота е като блян. Идеализиран мир на красивата несбъднатост, на ирационални копнежи по непостижимото, на сънища, които са отминали животи.

Don-Kihot-Kopnejat-38-46-1

Виолета Радкова е родена през 1948 г. През 1973 г. завършва Национална Художествена Академия, София. Член на СБХ и на САБ. Има осъществени над 40 самостоятелни изложби в България, Германия, Австрия, Турция, Франция, Русия, Холандия. Участвала е в множество пленери и общи изложби по целия свят. Работи и като художник – сценограф в държавните театри в гр. Русе и гр. Силистра. Реализирала е над 150 сценогрофски проекти в театрите в Русе, София, Сливен, Силистра, Добрич и други.

Реклама

Minalite-dni-2-25-30-1

Има многобройни участия в Пражкото квадриенале на сценографията:

През 1989 г. – първа награда за сценография за постановката „Музика от Шатровец“ от К. Илиев, режисьор Ст. камбарев

През 2001 г. – награда на САБ Икар 2001 за постановките „Елате ни вижте“ от К. Топалов, режисьор Ст. Стайчев и „Направи нещо Мет“ от Азис Несин, режисьор Ст. Стайчев. Има многобройни участия в Пражкото квадриенале на сценографията.

През 2014 г. – наградата за сценография на Международен фестивал „Нова българска драма“, гр.Шумен.

Носител на награда „Русе“ за принос в културния живот на града, както и златна значка „Русе“ за високи постижения в областта на изобразителното изкуство. Награда на РХГ в живописен конкурс Мартенски музикални дни 2016 г.

Poriv-50-60-1

Нейната изложба може да посетите в пловдивската галерия „Възраждане“ на 18.09.2018 г. от 18.00 часа. Изложбата ще продължи до 08.10.2018 г.

5/5 - (1 vote)
Реклама

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.