Дебатът за Кмет на Пловдив (ОБОБЩЕНА)

0
358
Дебатът за Кмет на Пловдив (ОБОБЩЕНА)
Снимка: Facebook
Реклама

Дебатът между водещите кандидатите за Кмет на политическите партии в Пловдив се проведе днес на фонтаните пред Общината.

В директен сблъсък на планове и идеи за развитието на Пловдив влязоха кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров, Славчо Атанасов (НФСБ-ВМРО), Николай Радев (БСП) и Дани Каназирева (Съюз за Пловдив).

Ние от Plovdiv Town – град Пловдив обичаме обичаме да бъдете информирани, затова сме подготвили различните гледни точки на участниците в дебата днес.

Дебатът за Кмет на Пловдив (ОБОБЩЕНА)
Снимка: Facebook

Единствените ми началници са моята съвест и гражданите!“

Реклама

Кандидатът на ГЕРБ посочи като свой ключов приоритет създаването на условия за повишаване на доходите в града. Неговата прогноза е, че Пловдив ще достигне София по жизнен стандарт до края на мандата.

„Ще направя Пловдив по-добро място за живеене“, гарантира още в началото Здравко Димитров. „Трафик. Паркиране. Нови зелени площи и детски площадки. Грижа за екологията“, изреди част от първостепенните си задачи той. 

„Нормално е всеки един от нас, ако стане кмет, да направи ревизия на досегашното управление на общината. И ако установя нередности, ще ги съобщя. Иначе няма да е честно към гражданите“, обясни Здравко Димитров в отговор на въпрос от водещия Антон Хекимян.

Той обаче призова да не се хули и отрича управленският мандат на неговия предшественик Иван Тотев, защото в него са се случили редица добри за града неща.

„Площадът. Спортната зала. Голямата базилика. Малката базилика. Художествената галерия. Реновираха се много булеварди. Оттук нататък може само да се надгражда и да вървим напред“, заключи Здравко Димитров.

Симпатизант на опонентите от публиката го попита как ще разследва своя предшественик Иван Тотев, след като бившият кмет му се явява шеф по партийна линия в ГЕРБ.

„Единственият ми шеф са моята съвест и гражданите на Пловдив! А партийният ми лидер е един и се намира в София. Казва се Бойко Борисов“, отговори Здравко Димитров. Той припомни, че винаги е бил член на ГЕРБ, но това не му е попречило да се кандидатира за градоначалник на миналите избори – именно поради несъгласия с досегашния начин на управление в общината. 

Той се съгласи с оценката на своите опоненти за незавидното състояние на общинската хазна. Но гарантира, че при добро управление и планиране може да се осигурят необходимите средства за приоритетните нужди на града.

Сред тях посочи изграждането на нови детски градини. В програмата му е заложено до края на мандата те да бъдат общо 12 – по 2 във всеки район на Пловдив.

Друг важен проблем за гражданите на Пловдив е чистотата на въздуха, посочи Димитров. Според него основните причини за замърсяването са отоплението на твърдо гориво и трафикът. „Всяка година в града се регистрират по 6000 нови автомобила, а се бракуват 1000. Това означава, че колите по улиците се увеличават с още 5000“, сочи статистиката.

Затова според Здравко Димитров подобряването на условията за шофьорите автоматично ще доведе и до по-чист въздух. Кандидатът на ГЕРБ призова и домакинствата да потърсят алтернативи на твърдото гориво за отопление.

Общината има план как да подпомогне и насърчи тези процеси, добави той.

„Ще управлявам в диалог с гражданите. Имам екип, който може да реши всеки проблем. На Пловдив му е нужна работа, работа, работа! Аз съм готов да я свърша, защото Пловдив е в сърцето“, бяха заключителните думи на Здравко Димитров. 

Дебатът за Кмет на Пловдив (ОБОБЩЕНА)
Снимка: Facebook

„Другите казват „ще“ за неща, които аз отдавна съм направил за Пловдив!“

ловдив оставя празна хазна и изключително големи дългове – над 65 милиона лева. Първата ми задача, ако стана кмет, е да се стабилизира общината финансово, това заяви кандидатът за кмет на Пловдив Славчо Атанасов на политически дебат по bTV.

Но кажете ми как да е добре общината, след като има 19 милиона несъбрани данъци и такси. В нашия мандат събираемостта беше над 90 процента, а сега е изключително слаба.

И не само това, градът е затънал в сериозни дългове. Така че най-важното, което трябва да се направи веднага, е финансова стабилност. Веднага след това ще ревизираме цялото управление за последните 8 години.

С особено внимание към обществените поръчки, които имат много дълги срокове за изпълнение, работи се на чудовищно високи цени и с ужасяващо качество. Това категорично трябва да се преодолее, каза още Славчо Атанасов.

Запитан как ще управлява, той отговори:  Моя стил всички го знаят -близо до хората, с приемен ден всеки ден.

и с грижа към гражданите. Напразно ме обвиняват моите опоненти, че съм бил от най-дясната партия в парламента, а съм провеждал социална политика. Тъжно ми е за тях, защото те така и не разбират, че в управлението на града няма политика.

Лампите не светят нито в синьо, нито в червено, а пловдивчани искат лампите им да светят както трябва. Това е. Наистина е лесно да се управлява след Славчо Атанасов, Пловдив беше признат от синдикатите за най-социалния град.

Направихме шест нови детски градини, редица булеварди на много по-ниски цени и много по-качествено. И много по-бързо.

Ето, г-н Димитров може да потвърди. Той ми беше районен кмет и много се гордее с това, което е направил през това време. Район „Западен“ не е бил на Марс, а в Пловдив.

И аз съм го подкрепял във всичко за развитието на района. Защото, пак казвам, в проблемите на града няма политика, те трябва да се решават ефективно, допълни още Славчо Атанасов. 

Той открои като друг важен приоритет строежа на нови детски градини и ясли. В нашия мандат ние направихме 6 нови детски градини и една ясла. В самия район на г-н Димитров бяха построени две градини и той може да го потвърди тук.

Ние сме реалисти и залагаме изпълнима програма с по 1 градина и ясла във всеки район на Пловдив. В момента имаме 54 градини и само 17 ясли. Очевидно е, че там трябва да се работи още, категоричен е Славчо Атанасов.  

На въпрос от зрителите на bTV какво ще направят за подобряването на въздуха под тепетата, кандидатът за кмет на Пловдив Славчо Атанасов коментира: Проблемът е много сериозен и изисква прилагането на комплексни мерки.

Замърсяването на въздуха се преодолява с развитие на зелената система.

Ние имаме 3 готови проекта за нови паркове, които ще реализираме.  В нашето управление бяха създадени 4 нови парка, направихме и над 300 сондажа за поливане на междублоковите пространства.

От непрекъснатите си обиколки из града обаче виждам, че зелената система се нуждае от съживяване. Ние имаме достатъчно опит и сме планирали сериозна програма. 

На финала на дебата, като заключителни думи, Славчо Атанасов заяви: Другите кандидати използват думичката „ще“, а аз вече съм го правил. Неслучайно слоганът ми е „С грижа за хората“ и „Управление с човешко лице“. Радвам се, че други кандидати заимстваха тези идеи от моята кампания. 

Дебатът за Кмет на Пловдив (ОБОБЩЕНА)
Снимка: Facebook

Левицата иска на здрави и образовани хора!“

„Пловдив има нужда от социален кмет и управление, което е прозрачно, за да може обществото да има глас при взимането на решенията и контрола при изпълнението им. Целта, която съм си поставил, е Пловдив да бъде град на здрави и образовани хора.”

Това заяви кандидатът за кмет на Пловдив от „БСП за България” Николай Радев на предизборния кметски дебат по бТВ. Той посочи, че на първо място в неговата програма е здравеопазването. „Общинското здравеопазване беше съсипано през последните 8 години и една от моите цели е то да бъде възстановено”, каза Радев.

Той обяви, че първата му задача като кмет ще бъде да работи за спасяването на Първа градска болница. 

Николай Радев подчерта, че проблемът с детските ясли е сериозен и е нужно те да станат безплатни. Като човек, доказал се и в сферата на образованието, той бе категоричен, че пловдивските училища трябва да произвеждат висококвалифицирани кадри.

„Искам да изкажа своето отвращение от това, което направи сегашната управа. Тя отказа да постави неравности на пътя пред двете най-големи училища, където 2500 пловдивски деца се учат ​- Английската и Руската гимназия”, заяви Радев. Той обясни, че е нарушена комуникацията между гражданите и управата. „Когато се обадят на общинските служби, няма никаква реакция от тяхна страна. Хората не получават съдействие”, каза социалистът.

Радев заяви, че е нужно неизменно присъствие на общината в ромските махали, тъй като там има стотици неописани живеещи и деца, непосещаващи училище. „Тези гнойни язви в пловдивското образование ще бъдат излекувани”, категоричен бе той.

Николай Радев заяви, че при управлението на Пловдив стриктно ще бъдат спазвани приоритетите за развитие на града. „Искаме да се въведе програмен бюджет.

Ще има пълна прозрачност на всички обществени поръчки, тъй като там злоупотребите са най-големи. Пловдив се нуждае от прозрачно управление, за да бъде град на хората”, завърши Николай Радев. 

Дебатът за Кмет на Пловдив (ОБОБЩЕНА)
Снимка: Facebook

„Без партийни протежета в управлението на Пловдив!“

„Познавам всеки един проблем в Пловдив, имам конкретни и ясни решения. Единствени сме с готова програма за управление“, каза кандидатът за кмет на Пловдив от „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева.

Тя настоява най-после подготвени и можещи хора да управляват града. „Омръзна ми партийни протежета без нужното образование и качества да решават за нас и децата ни“, отсече Каназирева. Думите бяха посрещнати с ръкопляскания на представителите на „Съюз за Пловдив“, предимно млади хора. 

Каназирева  допълни, че е готова да  обърне  управлението към хората.  Напомни, че  в момента напълно е нарушен принципът на справедливостта в отношенията между властимащи и граждани.

За пореден път разкритикува местната власт за това, че хората плащат високи данъци и такси, но не получават качествени услуги.

„Всеки проблем е приоритетен за мен – от трафика, транспорта и инфраструктурата, през опазване на зелената система до здравеопазването и социалните услуги. 

А за решенията са нужни експертиза, уважение, силен екип и бързи темпове на работа. Това искам да дам на града си“, подчерта Каназирева и припомни, че думата „избори“ означава най-вече отговорност, нека като общество решим дали искаме още от същото, или е време за ново и различно управление в Пловдив“, прикани съгражданите си кандидатът за кмет

Дани Каназирева отправи ясно послания към избирателите: „Аз мога да ви обещая само да работя за Пловдив. Да изградя силен и подготвен екип. Да бъда близо до вас във всеки район.

Нека не се примиряваме като общество и заедно обърнем този овехтял партиен модел, който задушава града ни“. 

5/5 - (3 votes)
Реклама

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.