Реклама

На 23 октомври Европейският парламент одобри правилата за подобряване на качеството на питейната вода като по-евтина и достъпна алтернатива на бутилираната вода. Директивата на ЕС за питейната вода налага минимални стандарти за качество на водата, използвана от хората за пиене, готвене и други домакински цели. Доклат на Европейската агенция за околната среда показва, че 98,5% от направените проби между 2011 и 2013 г. отговарят на сегашните стандарти. Промените целят да засилят доверието на потребителите и да насърчат използването на чешмяна вода.

Увеличаването на консумацията на чешмяна вода освен, че излиза по-евтино, но и помага за опазването на околната среда. Според европейската комисия достапът до по-качествена вода би намалил потреблението на бутилирана вода до 17%.

Сред мерките, които предлагат депутатите от Европейския парламент, са поставянето на чешми на публични места и насърчават предлагането на чешмяна вода в заведенията за хранене и консумация на напитки. Решенията на Европейската комисия идват след като гражданската инициатива „Право на вода” събра 1,8 милиона подписа. Това е показателно за важността на въпросът за достъпа до питейна вода.

Според Европейската комисия, намаляването на консумацията на бутилирана вода може да помогне на домакинствата в ЕС да спестят повече от 600 млн. евро годишно. Като се увеличи консумацията на чешмяна вода, гражданите могат също така да дадат своя принос за намаляване на пластмасовите отпадъци от бутилирана вода, включително при морските отпадъци. Бутилките – най-често използваните пластмасови изделия за еднократна употреба, са сред основните замърсители на европейските плажове. С актуализацията на Директивата за питейната вода, Комисията предприе важна законодателна стъпка към прилагането на Стратегията на ЕС за пластмасите, представена на 16 януари 2018 година.

Реклама

Пред Европейския парламент предстои да започне преговори със Съвета и Комисията за окончателния текст на законодателството.

Източник: Официален сайт на Европейския парламент

 

 

Как ще оцените статията
Реклама

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.