Реклама

Всички искаме да вярваме в магията! Дори да не е истинска, дори да е само игра с ума, със заобикалящите ни природни фактори, да е оптична измама, ние я посрещаме с отворени обятия и нескрит трепети, защото вътрешно желаем да повярваме, че на света съществуват чудеса. Те не само ни отделят за момент от суровата реалност, но и запълват душата ни с неопределени емоции.

Само след три дена пловдивчани ще могат да се запознаят отблизо с един истински магьосник. Зайн, асистентката му Тиара и спектакълът „Вълшебствата на Зайн“ ще гостуват на пловдивска почва на 25-ти октомври в Комплекс СИ²ЛА. Дни преди невероятното шоу, Зайн застана пред нас, за да разкаже повече за себе си и вълшебния свят, в който живее от години.

-Разкажи ни кой се крие зад псевдонима Зайн и как се роди той?

Зад псевдонима Зайн се крие непорасналото момче Йордан Янев, който си мечтае да е истински магьосник. Някои деца мечтаят да станат Батман, други Супермен, аз исках да съм могъщ магьосник и илюзионното изкуство беше най близкото до тази мечта. Моят баща, който иначе е лекар, ми показваше фокуси, а после не можех да спя с дни опитвайки се да ги разгадая. Сега същите тези фокуси, които са запалили в мен това изкуство, се продават в магичния магазин на нашия спектакъл. А с моята майка си правехме куклен театър, в който изработвахме заедно куклите и изнасяхме представления пред другите членове на семейството ни.

Реклама

Зайн

-Като дете магията беше ли основна част от ежедневието ти или дойде в по-късен етап?

Първите мои артистични напъни бяха да рисувам комикси, в които съчинявах собствени истории. После баща ми ме запали по фокусите на шест годишна възраст. След това на 7 годишна възраст срещнах магьосника Гаги, който продаваше фокуси на улицата в Несебър и от там се почна…

-Кой е първият фокус, който успя да направиш?

Първият фокус, на който се научих, беше подарък от баща ми и се казва Чародейката – любим фокус на Астор. В него едно топче изчезва от ръката и се появява в елегантна вазичка, тип чашка, която преди това е била празна. Този фокус ще го има и на нашия магичен магазин.

-Какво представляват илюзионистите – „лъжци“ или реализатори на фантазии?

Много ми хареса втория вариант, защото олицетворява всичко, в което вярвам. Добрият илюзионист изкривява законите на физиката, за да създаде един нов свят пред очите на зрителите. Ние не лъжем, а превръщаме мечтите на хората в реалност дори и само за кратко на сцената.

-Най-трудната част за един илюзионист е да усвои номера, да накара хората да повярват в невероятното или опасността при изпълнението на някои фокуси?

Най-трудното, според мен, и това към което се стремя е да направя така, че зрителите да спрат да се опитват да разгадаят фокусите и ефектите, които се случват на сцената и просто да се потопят в света на магията. Да си тръгнат щастливи от факта, че са били „излъгани“.

-Знаем, че ролята на асистентката е да отвлича вниманието на публиката от малките елементи, които стоят в същината на фокуса. Това я прави изключително ценна. Ти работиш с Тиара. Запознай ни малко повече с нея и нейните умения.

Тиара е артистичния псевдоним на Теди Русева. С нея сме съученици още от осми клас и вече седем години работим заедно. Тя е моя асистентка, умее да изчезва, да се трансформира от една рокля в друга за секунда пред зрителите и да и свалям главата и връщам обратно. Но освен всичко е актриса и певица. Спектакълът в Пловдив ще бъде много специален за нея, защото 25 октомври е рожденият ѝ ден.

-Обиколил си голяма част от света. Лас Вегас е меката на илюзията. Ти стигна ли до там и какъв период от живота ти бе?

За съжаление, не съм бил в Лас Вегас, но съм бил две години в Макао. Макао е китайският Лас Вегас, който даже бие оригинала по приходи и собствениците на същите хотели от Лас Вегас са им построили двойници в Макао. Аз изнасях своя магичен спектакъл по пет пъти на ден в хотела с най-голямото казино в света – „Венейшън Макао“. В този период от живота ми пътувах много. Бях също така в Хонк Конг, във Филипините в Тайланд и имах вълнуващо пътуване до едни майстори на реквизит за магьосници в дълбините на Китай, без преводач и без работещ телефон. Там всичко беше на йероглифи, а аз знаех само как да кажа честита Нова година на китайски. И дори не беше Нова година. Имах много хубави моменти, но ми беше ужасно тъжно за България. Аз никога не съм възнамерявал да оставам там. Целта ми бе да събера достатъчно пари за турнето и да осъществя своята мечта. Затова и спектакъла ми “Вълшебствата на Зайн“ е под мотото Остани в България-Промени България.

Зайн

-Сега се завърна в България, а мотото на турнето, както каза, е „Остани в България, промени България“. Разкажи ни повече за него и за концепцията на родното, която заплиташ в него.

Аз съм убеден, че младите хора, които заминават за чужбина го правят масово с цел просто да изкарат пари и да натрупат опит, с които после да се върнат в България. Всички българи в чужбина, с които съм бил приятел и съм разговарял, са разсъждавали така. Искам с това турне да стимулирам всички, които твърдят, че в България младите хора не могат да успеят и да осъзнаят, че и тук могат да се случат хубави неща. Много ми е болно когато масово слушам, че сме държава на изчезване заради изтичането на хора в чужбина… България не трябва и няма да изчезне!

-Развито ли е изкуството на вълшебството в България и конкурентно способни ли сме с други държави?

Да, има много български магьосници, които се развиват в нашето изкуство и които успяват да се издържат и да творят прекрасни неща в България. Такива са и Теос и Андреас, с които работя в спектакъла „Вълшебствата на Зайн“. Те изпълняват ролята на консултанти и асистенти на сцената и помагат за много от магиите, които ще видите.

В Габрово всяка година се провежда магичният фестивал „Златна котка“, на която се канят лектори илюзионисти от цял свят. А съвсем наскоро отвори врати и първият на Балканите магичен бар в сърцето на София. Препоръчвам на всички да го посетят. Той е смесица от уникална атмосфера и редовни представления в една задушевна атмосфера, акомпанирана от музика подбрана с вкус.

-На 25-ти октомври „Вълшебствата на Зайн“ ще гостува и в Пловдив, в мултифункционална зала Комплекс СИ²ЛА. Какво можем да очакваме?

Аз съм роден в Пловдив,, както и моят баща и целият екип много се вълнува за това представление. Очаквайте мащабни илюзии, непоказвани досега в България, реквизит от повече от два тона. Ще се режем на части, ще чета мисли на зрителите, рисунки ще оживяват, момичета ще изчезват и жена от публиката ще полети. Това е само част от нещата, които плануваме да представим на пловдивската публика. Очакваме ви на 25-ти октомври в прекрасната зала на комплекс СИ²ЛА и ви обещаваме, че ще бъдем СИЛНИ там!

[wpseo_map id=“3610″ width=“400″ height=“300″ zoom=“-1″ map_style=“roadmap“ scrollable=“1″ draggable=“1″ show_route=“1″ show_state=“1″ show_country=“1″ show_url=“1″ show_email=“1″ show_category_filter=“1″ default_show_infowindow=“1″ show_phone=“1″ show_phone_2=“1″ show_fax=“1″]

3/5 - (3 votes)
Реклама

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.