sunrise
Реклама

В изброените по-долу неща няма да стане въпрос за религиозни теми, нито ще цитираме някой известен психолог. Няма да направим и оценка на емоционалното ви състояние. Не! Ще изброим истини, които всеки от нас знае, но забравя да прилага.

Увличаме се в ежедневни задачи и проблеми, свикваме да се нагаждаме в заобикалящата ни обстановка и често забравяме, че най-важното е да бъдем щастливи. Ние трябва да сме най-важното, за самите себе си. Запомнете го!

Забрави за мнението на другите. Днес, повече от всякога, хората са обвързани с чуждото мнение. Притесняваме се за външния си вид, за думите, които изричаме и за това как изглеждаме в очите на другите. Ще ви издам една тайна- светът не се върти около вас. Всички си имат своите проблеми, грижи и радости. Не губете време в мисли за мнението на околните. Вместо това го вложете в действия, които ще ви направят щастливи.

Работата няма да ви прегърне, нито ще избърше сълзите ви. Тя няма да ви сготви и онази вкусна пилешка супа, когато сте болни. Разбира се, важно е да имате цели, кариера или просто да изкарвате достатъчно пари за да сте спокойни. Но не трябва това да е за сметка на вас и семейството ви. Спомнете си хилядите примери за хора, които умират самотни. На смъртния си одър никой от тях не мисли за работа и задължения. Не чакайте този ден. Живейте днес. Обадете се на приятели, изпийте по чаша вино с тях. Посетете родителите си. Отделете време за себе си.wine2

Реклама

Не стойте на едно място. Не става въпрос да живеете като номади и да сменяте местоживеенето си периодично. Става дума да не оставате живота ви да се движи в коловоз. Търсете нови и вълнуващи начини за развитие. Покорете нови „върхове”. Дали ще развивате кариерата си, ще се научите да плетете, ще посетите екзотична дестинация или ще си намерите ново хоби, няма значение. Не позволявайте еднобразието да ви застигне и да се превърнете в житейско „зомби”.

Не се вглъбявайте в проблемите си. Знам, трудно е, когато нещо ни притеснява да сме спокойни и уравновесени. Замислете се за миг и си отговорете честно на въпроса „колко от миналите ви проблеми имат някакво значение днес?”. Сегашните ви проблеми ще имат ли значение след седмица, месец или година? Ако сте здрави и обичани всичко друго можете да постигнете и оправите сами. Да, понякога е трудно, но не е невъзможно.

Не живейте в миналото. Всички имаме стар емоционален „багаж”, наречен минало, чиято тежест се съхранява от нещо наречено памет. Трябва ли, обаче, да живеем за хора и случки, които нямат никакво реално значение за сегашния ни живот. Знайте, че нищо и никой няма власт над вас, докато вие не му я дадете.

Спрете да се тревожите за килограмите си, да киснете с часове пред огледалото и да влагате безумни пари за външния си вид. Разбира се, че е важно как изглеждаме. Всички обичаме да се чувстваме красиви и харесвани, дава ни самочувствие. Не оставяйте самочувствието ви да зависи само и единствено от вида ви. Колкото и добре да изглеждате, колкото и да влагате в красотата си, един ден ще остареете. Медицината не е всесилна, пластичните операции не са магии и не могат да спрат времето. То рано или късно ще остави отпечатък върху вас. Започнете да говорите повече с хората и ще разберете, че ви приемат заради това, което сте, а не заради перфектната ви очна линия или идеално подредената коса. Пък и тази шоколадова торта е толкова вкусна, че си заслужава няколкотостотинте калории в повече.choko

Пестете пари и си купувайте неща, от които наистина имате нужда и ви правят щастливи. Живеем в консуматорско общество, в което материалните придобивки са от изключително значение. Няма как да променим това, такъв е живота на 21-ви век, а и малко от нас са толкова възвишени, че да живеят отшелнически живот без технологии и други придобивки. Въпреки това можем да избираме кое наистина ние нужно. Голяма част от нас си купуват дрехи, които никога не обличат, вещи, които не ползват и събират прах в някой шкаф. Друга голяма грешка, която правим всички, е да купуваме огромни количества храна, която изхвърляме след това. После се оплакваме, че нямаме пари за мечтаната почивка, новата игра на „фифа” или концерта на любимата звезда. Следващия път, когатото влезете в магазин, без значение за храна, дрехи или техника, първо решете наистина ли се нуждаете от това, което смятате да закупите.

Отделяйте време за себе си. Работата ви е натоварена, ангажиментите ви са безброй. Знам и прането някой трябва да простре. Приятелката ви преживява нова любовна драма, май е петата от началото на годината. Да, всичко чака вас, а вашите рамене притежват издръжливостта на поне десет супер герои. Супермен, X- мен и Херкулес често ви ръкопляскат за спасяването на света и хората около вас. Стига глупости! Не сме всесилни, задълженията няма да свършат. Онова време „само да”, в което всичко ще ви е перфектно и подредено, няма да дойде. Вие обаче сте тук и сега и ако не се погрижите за себе си, няма кой друг да го стори.superman

Правете малки неща. Малките неща винаги са от голямо значение. Малкото камъче обръща каруцата, малките жестове са най-скъпите, а малките радости са най-запомнящи. Да, всичко това звучи като клише, изтъркана реч на някой мотиватор или психоаналитик. Но е напълно вярно. Клишетета често са такива, защото са всепризнати факти. Всеки от нас ги осъзнава, рано или късно. Но колкото по-рано, толкова по-добре за нас.

4/5 - (4 votes)
Реклама

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.