Реклама

Пловдивчани сме готини, широко скроени и гостоприемни хора, но като всеки и ние си имаме привички, понякога трудни за приемане от останалите. Гостоприемството ни се отразява в много аспекти, но като майтапчии, обичаме да се шегуваме с новопристигналите, които не познават града. На кражби и сблъсъци рядко ще попаднете, но това не значи, че не може да попаднете в жертва на майненската клопка. И докато се разхождате сред красивата ни архитектура и се радвате на множеството цветове, не забравяйте, че от някъде ви дебнат едни хитри очи.

Ето какво трябва да имате наум, когато посещавате Пловдив:

Вечният айляк

Майните са айляк, това е ясно на всички и няма нужда от много обяснение. И макар айлякът да се струва на чужденците и на другоселците като нещо, което с удоволствие биха изпитали, мнението им се променя, когато действително се сблъскат с него. Защото заради прекомерен айляк, майните закъсняват. В нрава им е да не спазват уговорените срещи, защото те са сигурни, че дори да не дойдат в уреченото време, на уреченото място, най-вероятно ще се засечете по-късно по някоя от капанските улици, на Копчетата или на друга общоизвестна локация и може да го подхванете от там. Затова когато си уговаряте среща с майна, имайте предвид, че тя може да се проточи или дори да не се осъществи, без никой да ви предупреди.

Реклама

Грешният бар

Ако попитате майна за най-якия бар в града е силно вероятно, ако споделите вкусовите си качества, да ви предложат точно него. Често, обаче, къде за майтап, къде просто така, може да ви отведе на напълно неподходящото място. Например в „Калигула“ което е заведение за различни вкусове и полови предпочитания. Дори аз съм го правила, представяйки си културния шок, който посетителите ще изпитат щом прекрачат прага му. Не, че е лошо място, просто не е за всеки. Разбира се, има и други разновидности за грешния бар, но ви уверявам, че не е от злоба. Ние просто сме си такива – майтапчии.

Просещите по улиците

Доста от просещите на Пловдив не са точно това, което изглеждат. Не един или двама са били хващани в измама, а много често стотинките ви отиват не за това, за което твърдят, че имат нужда. По главната улица и в квартал „Капана“ има доста хора, които ще ви помолят за някой друг петак или левче. Решението дали ще им дадете е изцяло ваше. Те не са агресивни, някои малко по-досадни от други, и не трябва да се страхувате. Но все пак си имайте едно на ум.

Гадателките

Както горното, така и това твърдение лежи единствено на вашата вяра. Аз лично не вярвам в уличните предсказания на лелките, които искат да ти гледат на ръка. Но е факт, че такива се подвизават по многогодишните улици и не е рядкост да улучиш точно такава. Всъщност, ако отделиш няколко минути и ги изслушаш, ще се уловиш, че дори ти е забавно. „Господарките на пророчеството“ са изключително сладкодумни и знаят как да те захласнат. Друг е фактът, че винаги ще се опитат да те наплашат с идеята, че имаш черна магия и ако искаш да се развали, трябва да ходиш при тях поне няколко пъти или да си купиш еди каква си билка. Ако не искате да ви занимават, просто ги подменете без да давате обяснения.

Джебчиите

Както казахме, рядко може да станете жертва на кражба, но рядко не означава никога. Крадци и крадли има, а най-често може да ги срещнете по малките хранителни магазини и магазините за обувки и дрехи. Ще ги разпознаете с това, че те не купуват нищо, само оглеждат и току хвърлят по някой друг поглед към багажа ви. Често са с големи чанти, движат се бързо и са повече от ловки.

Котките

Пловдив безспорно е градът на котките. Ако се загледате, ще видите колко голяма е бройката на четириногите сладурковци. А колкото сладки, толкова и нахални могат да бъдат те. Любимо място за котките са градските заведения. Ако седнете на такова, независимо в кой край на града сте, е почти сто процентово сигурно, че ще станете жертва на тяхното сладко умилкване в краката ви или постоянното, но толкова очарователно мяукане. Котките са изключително хитри животни и бързо ще разтопят сърцата ви. Преди да се усетите, ще им хвърлите половината си храна, а вие ще останете гладни.

[wpseo_map id=“3597″ width=“400″ height=“300″ zoom=“-1″ map_style=“roadmap“ scrollable=“1″ draggable=“1″ show_route=“1″ show_state=“1″ show_country=“1″ show_url=“1″ show_email=“1″ show_category_filter=“1″ default_show_infowindow=“1″ show_phone=“1″ show_phone_2=“1″ show_fax=“1″]

3.1/5 - (8 votes)
Реклама

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.