Klub Shinbukan
Реклама

Япония е любов! Япония е красота, дисциплина, традиция, уважение към по-висшите, към по-възрастните, към природата, живота, мира, духовността. Япония е страната, която успешно съхранява традиционната си култура с модерната епоха, което я прави предпочитана дестинация за посещение на милиони хора от цял свят.

Свързваме Япония най-вече с традиционната ѝ култура, която се изразява в самурайската доблест, бунтарството на ронините, изяществото на гейшите, дългите чаени церемонии, уникалната архитектура, падащите цветове на сакурата, омайните планини и бойните изкуства. Тези, на които всеки се възхищава. Интересното на японските бойни изкуства е, че те са не толкова агресивни, отколкото за защита, като същевременно учат на покой, уважаване на противника. Те са процес в търсене на пътя към себеоткриването и мира. И в никакъв случай не са архаични. Дори в наши дни, хиляди последователи на бушидо философията отварят нови доджота и клубове, посветени на различните японски бойни изкуства и преподават този така магнетичен урок на самурая.

Klub Shinbukan

Klub Shinbukan

Реклама

В Пловдив имаме своите представители на различни школи, но днес ще ви запозная с Клуб „Шинбукан“, основан в София през 2006 година като сдружение за изучаване и популяризиране на традиционни японски бойни изкуства. С учениците от клуба се срещнахме на Aniventure Comic Con по време на тяхна демонстрация с тренировъчни катани. „Шинбукан“ провежда тренировки по айкидо, джодо и иайдо в стила на японската школа Зен Нихон Кендо Ренмей Сейтей. По-напредналите ученици навлизат в още по-дълбоки води, като изучават древните школи Шинто Мусо Рю джодо и Мусо Шинден Рю иайдо. В своята същност предлаганите бойни изкуства, които Клуб „Шинбукан“ практикува са свързани с използването на оръжия.

Klub Shinbukan

Klub Shinbukan

„Ние искаме да научим хората на традиционния метод на японските бойни изкуства. В практическото значение на традициите няма как да възпроизведем историята напълно, но в духовното и мисловното му състояние ги учим да достигнат до традиционните ценности. Усвоявайки техниките, човек достига до общочовешките ценности и се опитва да се пребори с най-големия си враг – себе си! Това е много трудна задача, която най-често се оказва за цял живот. Значението на техниките не е как ги изпълняваш, а това, което можеш да научиш за себе си.“, сподели за медията ни най-старшият ученик на школата Христо Йорданов, който е достигнал до 4-ти дан джодо и 3-ти дан иайдо.

В момента в Клуб „Шинбукан“ активно 30 човека тренират иайдо, около 30 джодо, айкидото също набира все повече кандидати. Оръжията, които се използват са, както споменахме, тренировъчни, затъпени катани, остри оръжия за част от членовете и дървени автентични оръжия. Клубът е официален член на Българската федерация по Кендо, както и асоцииран член на Българска Айкидо Федерация. Освен в столицата, през 2017-та свой филиал отваря и във Велико Търново, а спортните постижения на различни членове от школата са повече от впечатляващи.

Klub Shinbukan

Klub Shinbukan

Инструктори са Огнян Кожухаров, който има 6-ти дан джодо, 6-ти дан иайдо и 5-ти дан айкидо; Теодор Леков с 4-ти дан джодо, 3-ти дан иайдо и 2-ри дан айкидо и Цветослав Николов с 4-ти дан джодо, 3-ти дан иайдо и 2-ри дан айкидо.

Клуб „Шинбукан“ е гостувал и на Пловдив, когато на 15 април 2018-та се е провел вторият Национален турнир по иайдо, организиран от Спортен клуб „Пловдив Кендо Кай“. На него са се състезавали осем члена от софийската школа и един от великотърновската. От турнира са си заминали със следните постижения:

-категория „Мудан“ – Галин Тодоров (2-ро място) и Иван Агопян (3-то място)

-категория „1 кю – 1-ви дан“ – Магдалена Славчева (3-то място)

-категория „2-ри дан“ – Николай Чанков (1-во място)

-категория „3-ти дан“ – Цветослав Николов (3-то място)

Още информация за клуба може да намерите на официалния сайт https://www.shinbukan-bg.com/, а в клипа може да видите нагледно какво представлява една демонстрация по традиционния път на самурая.

5/5 - (5 votes)
Реклама

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.