Напусна ни голямата пловдивска учителка Бедрие Ходжева

Преподавателят посвети голяма част от живота си за премахването на забрадките и мотивирането на децата да посещават училище

0
1281
Бедрие-Ходжева-със-сина-си-д-р-Гюрай-Ходжев-696x522
Реклама

На 26 септември 2017 г. от този свят си отиде една легендарна пловдивска учителка.  Бедрие Шерифова Ходжева, първата турска учителка в Пловдив, почина след продължително боледуване на 87- годишна възраст, но с изпълнена мисия в живота си, който изживя с гордост и достойнство.

Възхитителна жена, красива, добра и строга майка, дългогодишната учителка по български език, тя бе сред ярките представители  на турската аристокрация в Пловдив. Родена в Хисар през 1930 г., но израснала в едно от 10-те пловдивски турски семейства, живеещи на Главната улица в града под тепетата. Преподавател по български език с над 40 -годишен стаж в много пловдивски училища, сред които  „Найден Геров“, „Гео Милев“, „Кирил и Методий“ и други. Директор на турското училище в с. Устина. Бедрие Ходжева беше изключително обичана от учениците си, които я търсеха до последно, канеха я на свои празници и важни житейски събития, гостуваха й, споделяха й . Тя знаеше и помнеше подробности за живота и успехите на всеки един от тях.

Без да е участвала никога в политически партии и организации, още в края на 40-те и началото на 50-те години, като млада учителка е изиграла активна роля в културното и образователното развитие на турското население. Една от каузите, на която Бедрие Ходжева е посветила сили и енергия през годините, е премахването на забрадките и мотивирането на децата да посещават училище. В онези трудни и смутни времена, смелата млада жена е умеела е да общува с родителите, да ги убеждава в смисъла и ценността на образованието, да вдъхновява децата да живеят пълноценно, да се образоват и да следват мечтите си. За  тази кауза е  работил активно и нейният съпруг – също учител. Сестрата на  Бедрие,  известна за времето си оперна певица, също е била сред уважавания  културен елит на града.

Учителката Бедрие Ходжева остави след себе си много спомени, двама синове  – уважавани пловдивски лекари и добри внуци. Активна, будна и широко отворена към света и младите хора, тя беше сред най-важните гости на поетичните вечери, организирани от студенти в специалност „Български и турски език“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Посещаваше редовно еврейските празници, заедно със снаха си доц. д-р Нарцис Калева – Ходжева. Проповядваше обич, разбирателство, толерантност, но и борбеност, които предаде на многобройните си ученици, на близките си, на синовете си. Със сигурност, всички те ще я пазят завинаги в паметта си.

Реклама

Погребението на Бедрие Шерифова Ходжева е на 28.09.2017 г. в траурния парк на село Устина.

Как ще оцените статията
Реклама

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.