Никулден
Реклама

Наближава един от любимите празници на християните – Никулден. Едва дни ни делят от 6-ти декември, когато ще празнуват всички рибари, всички моряци, всички банкери и хората, които по някакъв начин са свързани с пътешествия и приключения. Както всеки християнски празник, така и Никулден е обвързан със строго определени обичаи, които се спазват, за да се почете Св. Николай (или Св. Никола).

Легенди:

Легендата гласи, че в далечното минало шестима светци, братя, си поделяли света. На Свети Николай Мирликийски се паднали всички водни източници, така той се превърнал в повелител на водата. Приживе е бил пример за добродетелност, за състрадателност. Всичко, което имал или печелил, го давал на по-бедните и нуждаещи се от него. Не случайно бива избран за епископ на Мира. Една от историите разказва, че по време на пътуването му до Божи гроб с кораб, силна буря причинява смъртта на един от моряците. Св. Николай отправил жарка молба към небесата и така морякът се съживил.

Много предания говорят и за това, че е откупвал хора от робство. Така, например, спасил три девойки, дъщери на богаташ, който обаче се разорил. За да излезе от безизходицата решил да продаде дъщерите си като робини, но Св. Николай тайно му подхвърлил три кесии, пълни със злато и по този начин ги спасил.

Реклама

Кесии с жълтици подхвърлил и в родния си град Петра на бедняк, който имал три дъщери, но не можел да ги омъжи заради липсата на средства. Една нощ Св. Николай хвърлил в къщата му кесия със злато, заради която беднякът успял да вдигне сватба и омъжил най-голямата си дъщеря за добър младеж. След време същото се повторило и така омъжил и средната щерка. Бащата бил толкова благодарен, че копнял да върне своя спасител. Така и станало. Една нощ трета торба с богатства била хвърлена през прозореца. Бащата хукнал след непознатия и когато го настигнал видял, че това е Св. Николай. Паднал на колене и му благодарил с думите: „Ако не беше те пратил Господ да ни спасиш, аз щях да стана просяк или крадец. Благодаря ти, че ме запази от грях!“. Беднякът станал рибар, а всяка уловена риба прославял в името на спасителя си.

Друго поверие гласи, че когато се строи лодка е хубаво в нея да се вгради икона на Св. Никола, за да я предпазва от беди в открити води. Икона на светеца се използва и от съпругите на рибарите, които по време на буря отивали до брега и я потапяли три пъти във водата, за да се върнат мъжете им живи и здрави.

Според легенда веднъж светецът бродил из Стара планина, когато бил подгонен от турска потеря. Хукнал да търси спасение към морето, а земята пред него растяла и се вдавала все по-навътре в морето. Там, където спрял, след време местните богомолци издигнали манастир с неговото име – като крепост срещу нашествениците.

Обичаи:

Всъщност, традициите за празнуването на Никулден изобщо не са сложни. Важното е на трапезата да присъства риба, най-вече шаран, защото той е смятан за помощник на Св. Никола. Като изключим рибата, друго месо не трябва да присъства. Трапезата се подчертава от обреден хляб и постни ястия. Посудата и храната не се вдигат от масата през целия ден. Късовете обреден хляб се раздават на съседите за запазване на добрите отношения, а костите от рибата се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в течаща вода за здраве и благоденствие. Единствената кост, която се запазва, е тази от главата. Хората вярват, че тя е лековита, защото има формата на кръст. Точно затова я зашиват на шапката на новороденото, за да го предпазват от болести и зли уроки.

5/5 - (2 votes)
Реклама

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.