beer
Реклама

Международен ден на бирата! Какъв приятен и освежаващ празник. Днес в Пловдив отново е горещо, даже леко усилно. Мисля си, че именно бирата би оправил този „сериозен обществен проблем”.

Бирата, освен че е една от най-консумираните напитки в световен мащаб, се е превърнала в напитка със социално значение. „На по бира” е израз, който всеки от нас е използвал поне няколко пъти в живота си. Бирата е неизменен спътник на много други удоволствия. Аз лично не си представям да гледам футболен мач без чаша, охладена до минусови температури, бира. Картофките, бургерите и пицата няма да имат същия вкус, ако не са придружени пенливата течност.

Историята на бирата започва още от митологичните времена на Месопотамия, Вавилония и Древен Египет. Съществуват археологически доказателства, че тези държави са правели и консумирали кехлибарената течност. По-късно, производството на пенливото пиво се пренася и в Европа.

Римски историци споменават, че в началото на нашата ера келтите, германите и други племена пиели бира. Викингите вярвали, че във Вахала (според скандинавската митология това е стаята, в която отиват смелите войни след смъртта си) чашите на мъжете преливали от бира. През Средновековието в Европа пивоварството се преместило в манастирите. Монасите подобрили технологията, използвайки за първи път хмела.

Реклама

През XIX век индустриализацията се отразява и на пивоварството. Механизацията изиграва важна роля и превръща бирата в една от най-популярните напитки в света. Луи Пастьор, френски химик и микробиолог, направил важно откритие в пивоварството. Той открива, че маята, благодарение на която бирата ферментира, се състои от живи организми – дрожди. Датският ботаник Емил Кристиан Хансен станал една от най–важните фигури в историята на пивоварството. Той посветил целия си живот на проучването и класификацията на видовете мая. Сред обектите на изследванията му било и култивирането на чиста бирена мая. Така Хансен буквално революционизирал пивоварството.

Производството на бира в България се свързва с унгарските емигранти, които пристигат в държавата ни в средата на XIX век. През 1850 година в Шумен емигрантите започват за първи път да произвеждат бира. Професионалният чешки пивовар Франц-Франтишек Милде основава бирената фабрика „Шуменско“ в града през 1882 година и помага за основаването на Българската асоциация на пивоварите същата година. Пивото навлиза в страната и в други градове.

В Пловдив, през 1876 година, е отворена пивоварна от швейцарските германци Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер. Тя се превръща в голяма и модерна фабрика в периода 1879 – 1881 с помощта на швейцарския експерт Кристиан Август Боманти. Производството започва през 1882 година в района Каменица, в близост до града, и продължава и днес, като дейността му наследява пивоварната „Каменица“.

Ние, пловдивчани, скоро ще си имаме музей на бирата, с който да се гордеем и „фукаме“. До тогава гордо ще продължим с нейната консумация. Понякога с удоволствие и мярка, а друг път без мярка. Бирата и Пловдив вървят ръка за ръка. Повечето от нас си представят биченето на айляк именно с чаша студена, газирана течност, леко горчива и много освежаваща. Ох, от толкова приказки за бира ожаднях! Хайде, ще си отворя една, нали е празник. А вие не забравяйте да отбележите Международния ден на бирата подобаващо.

Как ще оцените статията
Реклама

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.