Пловдивските художници откриха изложбата „15×5“

Изложбата е първото събитие, което Дружеството на пловдивските художници представя в Есенния салон на изкуствата и може да бъде разгледана до 26 септември

0
543
12
Реклама

Макар и затрудненията покрай казуса с Дом на пловдивските художници, изкуството в сградата не се дава без бой.

Миналата вечер в галерията на ул. „Гладстон“ в Пловдив се откри традиционната изложба 15×5. В изданието през 2017 г., с куратор Христо Жеков участват 15 художника, с различни концептуални и естетически виждания, специфични със своите стилови търсения и авторска индивидуалност в областта на изкуството, които представят по 5 свои творби.  Това са Ангел Китипов, Антоан Стойков, Асен Кръстенов, Атанас Карадечев, Борис Богданов, Борис Ковачев, Емил Марков, Жорж Сопаджиев, Иван Чакъров, Константин Константинов, Михаил Маламски, Моника Роменска, Николай Алексиев – Фокса, Светлозар Чавдаров и Христо Жеков. Изложбата включва картини живопис и графика, скулптура и фотография и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив, като част от Календара на културните събития за 2017г.

Реклама

Тя бе открита официално от заместник-кмета по култура и туризъм инж. Александър Държиков и Председателя на ДПХ – Снежана Фурнаджиева. 15-те автора бяха представени от изкуствоведа Вихра Григорова.  Изложбата „15х5“ е първото събитие, което Дружеството на пловдивските художници представя в Есенния салон на изкуствата и може да бъде разгледана до 26 септември.

Освен програмата, с която участва в предстоящата НОЩ /ПЛОВДИВ 2017 в дните 15,16 и 17 септември, Дружеството организира от 29 септември до 29 октомври деветото издание на Национална изложба „Арт колаж –  Пловдив“  2017г. За поредна година оригиналната техника на пластично наслагване в комбинация с различни материали и техники, креативното изкуство колаж ще завладее пловдивската публика с очарованието на нови високи постижения.

От 15 до 26 септември започва Международен пленер по живопис в Стария град – къща Нишанян, одобрен проект в програмата на „Пловдив 2019“. Международният пленер по живопис  е тържествено завръщане към прекъснатия популярен пленер по живопис, който години наред бе визитната картичка на Пловдив и Стария град. Общо 10 пленериста – пет художника от Германия, Унгария, Македония и Словения и пет пловдивчани, ще рисуват в китния двор на къща Нишанян, вдъхновени от красотата на Стария  град и прекрасния Пловдив, ще опознават културата и историческото наследство на града, ще рисуват в отворени ателиета с ученици от художествените училища и студенти от АМТИИ. На 26.09.2017г. с творбите им ще се подреди експозиция, която ще завърши с малък празник и тържествено откриване на изложбата. Творците оставят по две картини в съкровищницата на Пловдив.

Как ще оцените статията
Реклама

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.