Протест
Реклама

Майките на децата с увреждания протестират вече месеци наред. Мотото на протестите „Системата ни/ги убива“ е показателна за ситуацията, пред която са поставени тези семейства. Капката на търпението преля, след недопустимото изказване на Вицепремиера Валери Симеонов относно изискванията на майките на децата с увреждания.  В резултат те излязоха отново на протест. Този път, обаче, не искаха само нормални условия на живот за децата и близките си, искаха и оставката на Вицепремиера.

Протест

„Обидени е меко казано, за начина, по който се почувствахме от думите на Вицепрамиера Валери Симеонов. Почувствахме се погнусени от изказването му. То беше арогантно, жестоко и необосновано. Казва, че думите му са истина, но това е само неговата истина. Истината винаги има две страни. Напълно недупостимо е да говори по този начин, след като заема такъв пост. В крайна сметка той е Вицепримиер на България, защото ние сме го избрали и не той е наш началник, а ние гражданите сме негов началник.

Чухме и нападки, че сме искали да сваляме правителството, което въобще не е вярно. Ние сме аполитични. Смятаме, че желанието децата ни да живеят нормално е напълно естествено. Не знам защо Брюксел не се е намесил досега. Ние просто искаме нещата, които получават децата с увреждания в другите европейски страни”- споделиха протестиращите майки.

Реклама

Протест

Освен финансова подкрепа майките се нуждаят цялостна промяна  в държавната политика спрямо децата с увреждания. Необходими са промени в образователната, социалната и здравна политика.

Протест

В протеста се включиха също будни граждани, представители на обществени организации и политически партии. Със скандирания „Оставка” протестиращите преминаха пътя от сградата на Община Пловдив до сградата на Централна поща Пловдив. Където бе изпратено писмо до служебния адрес на Вицепремиера. В пощенския плик бе поставена бланка на оставка, която Вицепремиера да подпише.

Протест

Родителите на децата с увреждания заявиха, че ще се събират всеки ден, докато Валери Симеонов не напусне поста Вицепремиер на България. Те отправиха апел към всички граждани и присъстващи да не спират да ги подкрепят и да продължават активно да се включват в протестите.

Как ще оцените статията
Реклама

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.