Реклама

Повечето от нас сме свикнали сутрин да се събуждаме с благоуханна топла напитка, наречена кафе. То дава тонус за добро начало на деня и енергия. Освен това е богато на антиоксиданти. Но освен за пиене, кафето може да се използва и за други цели, най-вече в битова среда, козметични процедури и много други. Вместо да хвърляте утайката, защо да не я използвате и по друг начин?

Представяме ви алтернативни употреби на кафето.

Маска за кожа

Утайката на кафето е перфектният скраб за лице. Премахва мъртвите клетки и не изсушава толкова, колкото купешките маски в тубички. Използва се изключително лесно. Просто я смесете с малко крем, за по-добър и нежен скраб, и търкайте с кръгови движения, докато се изморите. Ще почувстваше свежест и чистота. Ексфолиантът може да се прилага два-три пъти седмично, а ако използвате и крем, както ви посъветвах, няма да се налага след това да фидратирате лицето си, защото кожата няма да е изсъхнала при процедурата.

Реклама

За сладкиши

Известно е, че кафената есенция е една от най-предпочитаните за десертни вкусове, но освен с есенция, може да добавите истинско кафе в сладкарството. Ако се разтършувате, ще срещнете множество рецепти, в които освен какао или шоколад, може да добавите и лъжичка-две кафе (не утайка). Но подчертавам, че тогава вкусът става много по-силен и е препоръчително да използвате нес кафе, защото то се разтваря по-лесно. Крайният резултат е повече от задоволителен.

За наторяване

Вярва ви се или не, утайката от кафе е изключително полезна за растенията, заради наличието си на минерални вещества. Тя задържа водата в почвата и я аерира. Затова много хора я използват вместо изкуствена тор. Тя подхранва растението и подпомага за по-бързия му растеж, а и идва икономично.

За аромат в дома

Малко известен факт е, че кафето притежава свойството да поема лошите миризми. Някои хора освежават дома си с цитрусови кори, но ако не ви се намират под рака, без проблем може да ги замените като поставите няколко панички с утайка в различните стаи. Тя ще абсорбира неприятните миризми, а на тяхно място ще отпусне от своето благоухание. Върши работа и за премахване на лошата миризма от ръцете ви, както и на миризмите в хладилника.

За премахване на бълхи

Още един малко познат факт е, че бълхите не могат да понасят миризмата на кафе. Ето затова утайката му е идеалният заместител на всякакви химически препарати, пудри, капки или каишки, с които тормозите домашните си любимци при наличието на паразити. Просто ги изкъпете с утайка, като я втриете старателно в козината му и изплакнете. Ту е по-икономично, ту е по-здравословно за животните ви.

За отпушване на канализационни тръби

Нали ги знаете онези малки досадни пакетчета за отпушване на канали? Има ги за студена, има ги и за топла вода. Забравете ги! По-добре използвайте прясната утайка на кафето си. Не се налага да правите нищо специфично, освен да я пуснете в сифона и да го залеете с вода. Това е, а резултатът е същият!

За освежаване на мебелировка

Може да не ни се иска, но дървените мебели се захабяват и с времето губят своя цвят. Разбира се, дърводелците ще отхвърлят тенденцията със заличаване на драскотините и освежаване на цвета с кафе. Те боравят с кит или байц, но в случаи, в които човек не разполага с подобни, а не му се вика майстор, може да се задоволи и с утайка на кафе. Нужно е само да изтъркате повърхността, да изчакате десет минути и да полирате с парцал. В разрез с професионалната грижа за дърво е, но в битова обстановка всичко е позволено. Все пак говорим за алтернативни употреби.

5/5 - (1 vote)
Реклама

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.