Скелет откриха под ресторант в Пловдив

0
2570
Скелет откриха под ресторант в Пловдив
Снимка: Marica.bg
Реклама

Скелет от средновековието се показа в южната част на терена на бившия ресторант „Греми”. Той е почти напълно запазен, единствено предната част на черепа се е разтрошила.

Археолозите под ръководството на София Христева още не са установили дали това е мъж или жена. 

По този скелет няма никакви следи от накити. Зъбите му са здрави и вероятно става въпрос за млад човек.

„Костите са вкопани в античните деструкции /останки/”, обясни арх. Христева. Това е второто тяло, което излиза от обекта.

Реклама

Предният скелет бе на жена с бронзови пръстени от 19 век. При нея нямаше никакви следи от погребение – вероятно тялото е захвърлено след криминален инцидент в тогавашния помиен канал, който е минавал оттук. 

На терена от 750 квадратни метра излезе една от най-големите откриване досега сгради от римско време. Тя е със застроена площ от поне 250 квадрата и е била само на 50 метра от форума.

„Може да е административна сграда, но не е изключено да е и богат частен дом. В помещенията има подово отопление хипокауст и добре оформени плочи, но никъде няма мозайки. 

„Сградата е строена между 2 и 3 век, но след това до 6 има две преправяния. Някои помещения са преградени с нови стени. Тогава старите римски улици или не се използват или са направени по-тесни“, обясни археологът. 

След края на проучването трябва да се направи доклад и в него да бъде включена научна оценка. От нея зависи дали ще бъде решено мястото да бъде консервирано по някакъв начин.

В друга кооперация на 150 метра от бившето „Греми” преди две години бе открита улица с римска арка.

„Тя се падна в единия край на строежа и затова бе взето решение основите на кооперацията да се дръпнат за да може тя да се запази”, каза София Христева. 

В момента на терена работи екип е 8 археолози плюс 18 работници. За всички тях от месец март плаща инвеститорът на обекта.

„Системата много бави хората, които искат да правят реставрация и консервация на останки. В Пловдив има немалко обекти, където зидове стоят с години и се рушат. Това може да обезсърчи всеки инвеститор, който реши да консервира и запази като свое решение римска старина”, припомни София Христева.

Скелет откриха под ресторант в Пловдив
Снимка: Marica.bg
Как ще оцените статията
Реклама

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.