bogorodica
Реклама

Празникът Успение Богородично или Голяма Богородица, както също се нарича, е един от най-големите христиански празници. Той е свързан със смъртта на Божията майка. Успение означава заспиване, а празника носи това име защото смъртта ѝ била толкова лека и блажена, че приличала на заспиване. Успение Богородично е един от 12-те големи христиански празници. Светото писание гласи, че Архангел Гавраил се явявава на Дева Мария, докато тя се моли в Елеонската планина. Носейки палмова клонка ѝ съобщава, че след три дни духът ѝ ще се пресели в Царството небесно. Преди ангелите да приберат душата ѝ, тя пожелава още веднъж да види всички апостоли.

Божията майка умира на 64 годишна възраст. Погребана е в пещера до Гетсиманската градина. На третия ден след погребението пещерата остава празна, тъй като тя възкръсва. Светицата е смятана за покровителка на жените и майчинството, пазителка на семейното огнище.

Успение на Света Богородица се чества и от православната и от католическата църква. Обичаите и традициите, свързани с този голям христиански празник, са запазени и до днес.

На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки.

Реклама

На този ден не се върши никаква работа. Традицията повелява добрият стопанин да е приключил с вършитбата до Голяма Богородица.

Дъждът на Успение Богородично е предвестник на голямо плодородие в следващата година.

Тъй като светицата е смятана за закрилник на семейното огнище, на този ден се правят родови срещи и курбани за здраве и плодородие, против премеждия и болести.

По-старо поверие гласи, че младите жени не трябва да се докосват до нищо с червен цвят, за да не останат бездетни.

Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

На този ден задължително се ядат диня и грозде.

Много от вярващите прекарват нощта преди празника на свято място, молейки се здраве и благополучие. Пожелават си нещо хубаво, надявайки се то да се сбъдне, чрез благословията на Божията майка.

На тази дата имен ден празнуват всички носещи  имената Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава и други.

Честито Успение Богородично! Весел празник на всички именици.

[wpseo_map id=“3554″ width=“400″ height=“300″ zoom=“-1″ map_style=“roadmap“ scrollable=“1″ draggable=“1″ show_route=“0″ show_state=“0″]

5/5 - (3 votes)
Реклама

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.