Woodstock-kids
Реклама

корица: „Децата на Уудсток“, фотограф: Ric Manning

Първото издание на фестивала Уудсток се провежда в дните 15, 16 и 17 август 1969 година. Той се смята за кулминацията на Хипи движението, проповядващо мир и любов. Фестивалът ще остане в историята като най-масовото събитие от този тип.

Рок фестивала носи името на градчето Уудсток, където, трябвало да се проведе едноименния фестивал. Населението на градчето, намиращо се в окръг Ъстлър, се надига на протест и се налага организаторите да се преместят. В крайна сметка най-известният рок фестивал в историята се провежда във фермата на Макс Ясгър, намираща се Битъл, Щата Ню Йорк.

Събитието е планирано за 50 000 души, колкото са и продадените билети, но реално се събират над 400 000 души. Няма сведения за упражнено насилие, напротив, в духа на хипи движението присъстващите споделят храна, напитки и дрога. Въпреки това има регистрирани три смъртни случая- от свръх доза, от спукан апендикс и при катастрофа. По време на тридневния фестивал са родени две бебета.

Реклама

На този първи и най-мащабен „Уудсток” пеят изпълнители като: „Блъд, сует енд тиърс“, Джо Кокър, „Крийдънс клиъруотър ривайвъл“, „Кросби, Стилс, Неш енд Йънг“, „Грейтфул дед“, Джими Хендрикс, Джанис Джоплин, „Джеферсън еърплейн“, Сантана, Рави Шанкар, „Дъ Ху“.

През 1970 година излиза документален филм, представящ събитията от първият Уудсток. Той е режисиран от Майкъл Уодли и редактиран от Мартин Скорсезе. Лентата печели „оскар” за документалистика. Определен е като културно значим от библиотеката към американския Конгрес и подбран в Националната филмотека на Сащ.

Как ще оцените статията
Реклама

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.