Реклама

В поредицата „Мистериозната България“ ще ви запознаем накратко с 12 удивителни, чудати и на моменти необясними местности от нашата родина. Места, които са енигма не само за нас, но и за останалия свят. Места, с които можем да се гордеем и които отварят в съзнанията ни въпроси.

Петата статия от поредицата Мистериозната България е за Катедралата „Свети Александър Невски“

Решението за изграждане на паметника  Храм-паметникът „Свети Александър Невски” е взето през 1979 година по време на Учредителното събрание в Търново по редложение на Петко Каравелов. Дадени са няколко предложения за местоположението на паметника. Първоначално е избран Търново, но след като София става столица на България Първото обикновено народно събрание решава храмът да се построи в столицата. ”  Той е катедрален храм на българския патриарх. През 1955 година е обявен за паметник на културата от национално значение. Около храма има площад, носещ същото име.

Храмът е вдигнат с доброволни дарения, възлизащи на 1 900 000 лв. Основният камък е положен тържествено на 3 март 1882 година. На тази дата се навършват четири години от подписването на Санстефанския договр. В основите на храма е вградена метална кутия, в която са записани имената на членовете на правителството.

Реклама

Храмът е посветен на Александър Невски, който е известен с победата си над Тевтонския орден в битката при Чудското езеро. Провъзгласен е за светец от руската православна църква. Александър Невски е патрон на руския император Александър II и названието на храма е израз на благодарността на българите към Русия в лицето на Царя-Освободител.

Храмът е по проект на руския архитект Професор Александър Померанцев, с помощници руските архитекти Александър Смирнов и Александър Яковлев. Издигнат е на най-високото място по онова време в София – 552 метра надморска височина. Първият проект  изработен от акад. арх. Иван Богомолов, след чиято смърт Померанцев изцяло променя проекта. Окончателният проект е готов през 1898 година. Строежът на храма започва през 1904 година и е завършен през 1912 година. Храмът е осветен на 24 август 1924 година.

Храмът представлява внушителна петкорабна кръстокуполна базилика в  неовизантийски стил. Има множество куполи, полукуполи и малки цилиндрични сводове и ясно изразен централен купол. Вътрешността му е разделена по дължина на три части- нартекс, централна част и олтар. Централната му част е съставена от пет кораба по В подземния етаж на храма се намира крипта, която първоначално била предназначена за гробница, но през 1965 година е превърната в музей за средновековно и антично изкуство. Той е филиал на Националната художествена галерия, където са експонирани едни от най-красивите български икони и стенописи от XII до XIX век. Камбанарията на храма е висока 53 метра и има 12 камбани. Най-голямата тежи близо 12 тона, а най-малката – 10 килограма, като общото тегло на всичките е 23 тона.Най-забележителната външна характеристика на храма са позлатените му куполи.

При вътрешната украса на храма са използвани изключително качествени и скъпи строителни материали: разноцветни италиански мрамор, оникс от Бразилия, алабастър и други. Подът на храма също е покрит с разноцветни италиански мрамори във вид на мозайки. Храмът побира 5000 души, колкото най-голямата зала на НДК.

В хода на Първата Световна война България и Русия застават на противоположни страни. След като руската флота бомбардира град Варна на 14 октомври на 1915 година, правителството на Васил Радославов, взема решение за преименуването на храм-паметника в „Св. Св. Кириел и Методий“. След възражения от страна на опозиционните партии и бурен дебат парламентът одобрява решението на правителство с гласовете на проправителственото мнозинство на 4 март 1916 година.Промяната на наименованието не се възприема трайно. През 1920 година отново е върнато първоначалното име на храма „Св. Александър Невски“

С площта си от 3170 m² при построяването си храмът се превръща в първа по големина напълно завършена и действаща катедрала на Балканския полуостров. Храмът е провъзгласен за патриаршеска катедрала през 1953 година а през 1955 е обявен за паметник на културата с национално значение. Църквата е списъка на „Стоте национални туристически обекти“.

Ако вие любопитно, може да прочетете и други статии от поредицата Мистериозната България:

„Бузлуджа- забравеният паметник“

„Белоградчишката крепост- Геният на римската архитектурна мисъл“

„Странното Българско дърво“

Варненски халколитен некропол

„Побити камъни”- Единствената естествено формирана пустиня в България“

„Вампирски гроб в Созопол“

„Тракийската гробница в Казанлък“

„Паметникът на Альоша в Пловдив“

„Паметник на Българо-съветската дружба“

„Нос Калиакра“-Природа, история, митове и легенди в едно

„Дяволският мост“

Как ще оцените статията
Реклама

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.