Реклама

Черен петък е сравнително ново явление в търговията, което през последните години привлича купища купувачи в търговските обекти и магазини. Етикетите за намаления са залепени на почти всяка витрина или на почти всеки онлайн сайт на бранда, а цифрите варират от 20% до 70%. Следвайки американския модел за масови разпродажби, българските фирми -производители или посредници, също се възползват от тази маркетингова стратегия, която обаче често се оказва твърде надценена. Стига се и до крайности, като измама с цената на дадени продукти, за което предупреждават дори от потребителски организации, а НАП и Комисията за защита на потребителите ще следят изкъсо отделните брандове.

Всеки може да попадне в омагьосания кръг на измамите в пазаруването. Хората лесно се хващат в клопката, заради наивността си. Факт е, че цените са високи и всеки дебне намаления, но лесно можем да се превърнем в Черен Петър, да изтеглим слабата карта и без да се усетим да заплатим много повече, отколкото мислим, че спестяваме.

Обществена тайна е, че много магазини заменят етикетите на стоките си, като слагат надценка, но и процент намаление. Така едно палто от първоначална цена 100 лв., променя сумата си на 120 лв., слага се намаление от 20% и хоп, палтото пак остава скъпо, а заблудените мислят, че са улучили джакпота.

Но какво можем да направим, за да не станем жертва на собственото си желание за спестяване? Снимката по-долу показва точно въпросната схема, в която цените се променят само за ден и заблуждават клиента.

Реклама

Черен петък

Моите съвети са прости за изпълнение. Не прибързвайте, обмислете бъдещата си покупка внимателно, особено ако тя е обвързана с висока сума.

Първото ми предложение е да не си закупувате намален продукт, чиято цена не може да сравните. В това отношение книжарниците са най-точни, защото там лесно може да разберете фабричната сума на продукта, по която фирмата е задължена да продава. Книгата има зададена от печатниците и издателските къщи фиксирана цена и тя не може да се надвишава. Достатъчно е просто да обърнете книгата, която сте си харесали и да погледнете цифрата на задната корица. Тогава ще сте сигурни, че книжарницата не прилага евтини трикове за печалба.

Ако не можете да сравните фабричната цена на продукта, я проследете предварително. Харесайте си определена марка и модел вещ, от която се нуждаете, и следете спада или увеличението на цената ѝ от поне няколко дена по-рано. Този метод е задължителен за техниката, защото сумите се променят с всеки изминал ден.

Не забравяйте, че по време на масовите разпродажби, законът за рекламация важи с пълна сила. При закупуването на намален продукт, имате право да го върнете в определените срокове, ако той се развали. При онлайн пазаруването срокът е в размер от 14 дни. Пазете квитанциите и касовите бележки, за да имате доказателство за покупката, тъй като много търговци биха се изхитрили и няма да възстановят парите или продукта ви, ако не докажете доказателство за притежание.

Затова четете внимателно етикета на продукта, сравнете цените в различните магазини и обмислете преди да вземете окончателно решение. Не ставайте жертва на собствените си слабости и наивност. Не се превръщайте в „Черен Петър“ и не се подлъгвайте от рекламните материали. Все пак те са измислени с цел и трябва да сте наясно каква е тя, преди да им се доверите.

5/5 - (1 vote)
Реклама

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.