Коронавирус: Обяснение в документално видео за 8 мин

0
355
Коронавирус: Обяснение в документално видео за 8 мин
Снимка: Facebook
Реклама

Коронавирус: Обяснение в документално видео за 8 минути се появи в социалните мрежи. Видеото е насочено към разясняване на аудиторията, какво представлява Коронавирусът.

Видеото дава отговор и на много други въпроси и защо се налагат рестриктивни мерки, които да спазваме. Моля гледайте видеото „Коронавирус 2019-2020“ и го споделете, за да достигне до повече хора.

КОРОНАВИРУС 2019-2020

В края на 2019 г. в град Ухан, Централен Китай, е идентифициран коронави.ус, наречен SARS-CoV-2. Това става, след като без ясни причини през декември хора развиват пневмония, която не се повлиява от известните методи за лечение. Има свидетества за предаване на вируса от човек на човек, като най-бързо се разпространява средата на януари 2020 г. Няколко страни в Европа, Северна Америка и най-вече в Азиатско-Тихоокеанския район съобщават за случаи на 2019-nCoV. Инкубационният период на вируса е между 2 и 14 дена, но се предава от човек на човек и преди появата на симптоми, както и няколко дена след излекуването.  Симптомите включват трескакашлица и затруднено дишане, като изходът може да бъде летален.

КОРОНАВИРУС и началото на епидемията

Първото съобщение за заразени работници от уханския пазар за морска храна е направено на 31 декември 2019 г. Първите симптоми се появяват три седмици по-рано — на 9 декември 2019 г. Пазарът е затворен на 1 януари 2020 г., а заразените са поставени под карантина.

Реклама

Над 700 души, включително над 400 здравни работници, които са били в контакт със заразените, са поставени под наблюдение впоследствие. След разработването на специален тест за диагностика чрез полимеразна верижна реакция за откриване на инфекцията, наличието на вируса е установено при 41 жители на Ухан.

По-късно е потвърдено, че в два от случаите заразени с Коронавирус са засегнати цели семейства, едно от които не е посещавало пазара. На 9 януари 2020 г. е регистриран първият смъртен случай на 61-годишен мъж. На 16 януари 2020 г. китайските власти обявяват смъртта на друг 69-годишен мъж в Ухан.

Налични са опасения за по-нататъшно разпространяване на Коронавирус по времето около китайската Нова година. На 20 януари Китай съобщава за голямо нарастване в случаите. С почти 140 нови пациенти,  включително двама души от Пекин и един от Шънджън.

Потвърдените случаи извън Китай включват две жени в Тайланд, един мъж в Япония и една жена в Южна Корея.  Въз основа на статистиките за международни пътувания, на 17 януари британски учени изчисляват, че приблизителният брой на заразените с Коронавирус е около 1700 души. Към 20 януари броят има 222 лабораторно потвърдени случая. 218 в Китай, два в Тайланд, два в Япония и два в Южна Корея.

Световната здравна организация предупреждава за възможността от по-широко разпространение на заболяването по света. Това е шестата такава класификация след пандемията на свинския грип през 2009 г.

Kитайските учени успяват да изолират новия коронавирус 2019-nCoV и установяват, че генетически е между 75% и 80% подобен на разразилия се през 2003 г. SARS-CoV.

5/5 - (3 votes)
Реклама

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.