Реклама

Сигурно няма човек в България, който да не е чел приказката „Сливи за смет”. Приказката ни учи от малки на трудолюбие и как то ни се отплаща.  Подобно на приказката, в Пловдив предстои да се проведе отново инициативата „Книги за смет”.  Целта на инициативата е да поощри разделното изхвърляне на отпадъци, като обръща сериозно внимание върху проблемите на рециклирането у нас, пестенето на ресурси и опазването на природата с примера на добрите практики.

knigi za smet

В  световен мащаб все повече се говори за вредата от пластмаса както върху природата, така и върху човешкото здраве. По данни на ”Green peace” всяка година между 4,8 и 12,7 милиона тона от пластмасовите отпадъци попадат в световния океан. Статистиките за Европа са повече от тревожни:

  • Отпадъци са открити във всички европейски води, включително по плажовете, континенталния шелф и на морското дъно, като над 40% от тях са пластмаса.
  • Учените изчисляват, че всеки ден от сушата и чрез вливащите се реки в Черно море навлизат 3 тона пластмаса.
  • През 2014 г. едва 30% от пластмасата, влязла в потока от отпадъци в Европа, е рециклирана. Останалите 40% са изгоренив инсинератори, а 30% са депонирани. Тези данни дори не отчитат замърсяването с милиони пластмасови опаковки в Европа, които всекидневно биват изхвърляни в околната среда, откъдето могат да попаднат във водните пътища и накрая да стигнат до океана.

Докато  данните стават все по-тревожни, а природозащитните  организации и законодателните органи се опитват да намерят правилния път към  намаляване на опасността, организаторите на инициативата „Книги за смет” са намерили един приятен начин да обърнат вниманието ни към все по-нарастващият проблем.

Реклама

Кампанията стартира през 2013г. в София, а след това през 2014г. се включват също Пловдив, Бургас и Варна. През 2015г. инициативата се разпространява успешно в Плевен, Велико Търново, Бургас, Пловдив и София. Всяка година в кампанията се включват нови градове и общини. Традиционно събитията се провеждат в месеците април и май. Организатори  са издателство „Smart Books“ и фондация „Credo Bonum“.

Тази година събитието ще се проведе на 22-ри  април едновременно в пет града -София, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Велико Търново. За всеки предаден килограм пластмаса ще бъде давана по една книга. Ако желаете да се включите е необходимо да знаете, че се приемат всякакви пластмасови опаковки от напитки и храни, пластмасови туби от козметика и санитарни продукти, пластмасови чаши и тарелки. Приемат се също найлонови торбички, стреч фолио и опаковъчно фолио, пластмасови играчки и други пластмасови изделия. Те трябва да бъдат изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място. Няма да се приемат блистери от лекарства, туби от моторни масла и други вредни вещества. Няма да се приемат домакински електроуреди, авточасти и други отпадъци, които не са пластмасови.

Ако имате възможност да се включите в инициативата, го направете. За свое добро и за доброто на природата ни. Защото „ Природата не е място за посещение, а дом” –Гари Шнайдър.

5/5 - (1 vote)
Реклама

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.