cheren petyk
Реклама

Митът за лошия късмет, който ни спохожда на петък 13-ти, е станал толкова популярен, че мнозина го приемат за безпорен факт. Много хора отказват да пътуват на тази дата, да правят каквито и да е големи покупки, а други дори да излизат от вкъщи. Бизнесът в САЩ губи между 800 и 900 милиона долара годишно на този ден, защото много от гражданите отказват да отидат на работа.

Страхът от „петък 13-ти” се нарича „параскевидекатриафобия”. Думата е гръцка и е съставена от три други – „параскеви”, което означава „петък”, „дека триа” е „тринадесет”, а „фобия” е „страх”.

Самото число 13 е смятано за некъсметлийско. Повече от 80 процента от небостъргачите нямат 13-ти етаж. Много летища пропускат 13-тата писта. Немалко хотели са без 13-ти етаж или 13-та стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13.

Най-разпространената хипотеза за първоисточника на този страх е свързана с датата 13 октомври 1307 година, когато по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V биват арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък 13-ти е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите.

Реклама

Съществуват и други събития, които подхранват вярата в „петък 13-ти“.
На 13 декември 1907 година, петък, край островите Сили в Ламанша потъва американската седеммачтова шхуна „Томас Лоусън“, наречена на името на собственика си – американски бизнесмен и писател, чието най-известно произведение е „Петък – тринадесети“.

На 13 април 1970 година експлозия на кислороден резервоар обърква плановете на совалката Аполо 13 за кацане на Луната. Совалката е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13 х 3). Екипажът, оцелял по чудо, се завръща на Земята. Любителите на нумерологията ясно съзират „черна прокоба“ – сумата от цифрите в датата на излитане на ракетата, изписана по начина възприет в САЩ (4-11-70), е 13. Часът на изстрелване на Аполо 13 е 13:13 американско време.

На 13 януари 2012 година, петък, до брега на остров Джильо в Средиземно море след сблъскване с подводен риф потъва 115 хил. тонният италиански круизър Коста конкордия. Жертвите на катастрофата са 32.

Друг интересен факт е, че имената в оригинал на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Джак Изкормвача (Jack the Ripper), Джон Уейн Гейси (John Wayne Gacy), Чарлс Менсън (Charles Manson), Джефри Дамер (Jeffrey Dahmer), Теодор (Тед) Бънди (Theodore (Ted) Bundy) и Хенри Лий Лукас (Henry Lee Lucas).

Как да се предпазим от лошия късмет? Някои хора вярват, че е достаъчно да посетим църква, други да си облечем дреха на обратно или пък просто да си останем вкъщи.
Истина или не, ние от Plovdiv Town ви пожелаваме приятен ден, изпълнен с много усмивки, а може и малко черен хумор.

5/5 - (1 vote)
Реклама

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.