Историята на Бачковския манастир

Освен основната църква, манастирският комплекс включва и два по-малки храма- „ Св. Архангели” (от 13-14-ти век), която се намира в северния двор до главната църква, и „Св. Никола”, строена в периода 1834-1837-ма година. Църквата „ Св. Никола”, която се намира в южната част на вътрешния двор, впечатлява със запазени стенописи от 1841 година, дело на прочутия художник Захари Зограф

1
4026
Ba4kovski manastir
Реклама

Бачковският манастир „Успение Богородично“ е ставропигиален манастир край село Бачково, община Асеновград, област Пловдив. Той е вторият по големина български манастир след Рилския манастир. Манастирът се намира в долината на Чепеларската река (също така известна като река Чая), на около 10 километра южно от Асеновград. Той е един от най-посещаваните манастири в България. Забележителната история, внушителната архитектура и прекрасната природа, заобикаляща манастира, са основните причини той да е любима туристическа дестинация за мнозина. А за много от пловдивчани е и традиционна дестинация за разходка през уикенда.

Музеят е основан през 1083 година от Григорий Бакруяни (византийски пълководец) и брат му Абазий. Бачково се развива първоначално като център на грузинското монашество. Към края на 9-ти век там се оформя книжовна школа, известна в изворите като Петрицонска – название, произхождащо от първоначалното име на съседната крепост Петрич. Чрез преводаческата дейност на работещите в манастира книжовници се осъществяват връзките на средновековна Грузия с Византия. Един от тези книжовници е грузинският философ-неоплатоник Йоан Петрици (около 1050-1130 година), ученик на Йоан Итал.

Ba4kovski manastir

Ba4kovski manastir

Реклама

Ba4kovski manastir

От това време са съхранени две важни сгради – костницата и църквата „Св. Архангели“, както и иконата на Богородица, чийто стар сребърен обков бил дарен през 1311 година от грузинците Атанасий и Окропир (Златоуст). Костницата е изключително интересна, защото в нея има запазени стенописи, които се нареждат сред най-ценните произведения на православното изкуство от 11-ти и 12-ти век.

По време на Второто българско царство манастирът е покровителстван от цар Иван Александър, за което свидетелства неговият портрет в предверието на костницата. Той получава властта върху цялата Станимашка област от византийската императрица Анна Савойска срещу помощ в борбата ѝ с Йоан Кантакузин. Бачково остава в границите на търновската държава до 1364 година, когато османците завладяват Пловдив, Станимака и други родопски крепости.

След падането на Търново през 1393 година патриарх Евтимий е заточен в „Станимашкия” манастир. Смята се, че става дума за Бачковския манастир. Патриархът продължава своята книжовна работа с помощта на ученика си Андрей-Андроник и умира около 1404 година.

Ba4kovski manastir

Ba4kovski manastir

Ba4kovski manastir

Въпреки че Бачковският манастир оцелява при първоначалното нашествие на османските армии, по-късно той последва историята на много от православните обители и е ограбен и разрушен. Възобновен е в началото на 17-ти век. Трапезарията е реконструирана през 1601 година, катедралната църква „Успение Богородично” е завършена през 1604 година. Стенописите на трапезарията, чиито автор е неизвестен, са изписани през 1605 година и притежават сериозна художествена стойност.

Църквата също изобилства от красиви стенописи, но това, което най-вече привлича посетителите е иконата Умиление богородично (от 1310 г.), за която се смята, че е чудотворна. От цялата икона само лицата на св. Богородица и Младенеца се виждат, а всичко останало е обковано в две ризници – златна и сребърна – земна оценка на духовната ѝ стойност.

Освен основната църква, манастирският комплекс включва и два по-малки храма- „ Св. Архангели” (от 13-14-ти век), която се намира в северния двор до главната църква, и „Св. Никола”, строена в периода 1834-1837-ма година. Църквата „ Св. Никола”, която се намира в южната част на вътрешния двор, впечатлява със запазени стенописи от 1841 година, дело на прочутия художник Захари Зограф. Сред стенописите е интересен и образът на Захари Зограф, изрисуван от самият него.

Ba4kovski manastir

Ba4kovski manastir

Ba4kovski manastir

Манастирът има собствен музей, в който могат да се видят богослужебна утвар и образци на църковното изкуство от различни времена. Особено забележителен е сребърният дискос, подарен (според славянския надпис върху него) през 1644 година от Теодосий от Пещера и изработен от чипровският майстор Петър. Произхождащи от Бачковския манастир предмети се намират също в Църковния историко-археологически музей в София и във Византийския и християнски музей, намиращ се в Атина. Повечето ръкописи от някогашната манастирска библиотека сега се пазят в Църковно-историческия и архивен институт на Българската православна църква.

Бачковският манастир е сред Стоте национални туристически обекта, Български туристически съюз (БТС). Манастирският комплекс и околността са се превърнали в развит туристически обект с множество магазинчета, сергии и заведения, ограждащи пешеходната алея до манастира. Сред сергиите можете да намерите буквално всякакви типични за Родопите продукти, като редки билки, домашни сладка от диви плодове, козе и биволско кисело мляко и сирене, родопски вълнени одеяла, домашен мед и други.

Ba4kovski manastir

Ba4kovski manastirBa4kovski manastir

[wpseo_map id=“3511″ width=“540″ height=“300″ zoom=“-1″ map_style=“hybrid“ scrollable=“1″ draggable=“1″ show_route=“1″ show_state=“1″ show_country=“1″ show_url=“1″ show_email=“1″ show_category_filter=“1″ default_show_infowindow=“1″]

4.3/5 - (41 votes)
Реклама

1 КОМЕНТАР

  1. Да.Години наред задължително го посещавахме втория ден на Великден и на Света Богородица.Едни от най-хубавите преживявания през годината.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.