Дворът на Техническия университет става лятна музикална сцена с Класик OPEN AIR

Кино прожекции, концерти и детски спектакли в двора на Техническия университет

0
85

Емблематичният двор с военен самолет на Техническия университет в Пловдив ще се превърне в открита лятна сцена на Опера Пловдив. В три поредни вечери от 1-ви до 3-ти юни пловдивчани и гостите на града могат да се насладят на любопитни музикални проекти с чаша вино в Стария ректорат на ул. „Цанко Дюстабанов” в рамките на програмата Класик Open air. Идеята на Опера Пловдив е чрез концертите да се популяризират нови локации с потенциал за развитие на градска култура.

На 1-ви юни е проектът „Музика в кадър: хората в неделя”, който обединява прожекция на немия немски филм от 1929 година „Хората в неделя” („Menschen am Sonntag”) с изпълнение от оркестъра на Опера Пловдив на филмовата музика, създадена специално за него от италианския  композитор и диригент Тициано Пополи. Филмът описва живота на берлинчани в неделен летен ден между двете войни и е признат като гениална работа, важна не само в развитието на немското кино, но и на Холивуд. Идеята да се съчетае филмът със симфоничен оркестър е на  Гулеймо Папа от италианския Rimusicazioni Film Festival и се осъществява в сътрудничество с Италианския културен институт в София. За проекта ще се изгради и филмов екран в открития двор. Начален час- 21:15 часа.

На 2-ри юни е концертът „Романтична събота” от поредицата „Малка нощна музика”  на Оркестъра на Опера Пловдив. Маестро Диан Чобанов е подбрал отново популярни класически творби от Черкин, Чайковски, Верди, Пиацола и други, като продължение на програмата, изпълнена край Пеещите фонтани. Солисти са Мичо Димитров (цигулка) и Евгения Ралчева (сопран). Начален час- 19 часа.

В неделния 3 юни децата ще се забавляват с мюзикъла „Вълкът и седемте козлета” от Александър Владигеров с участието на солисти и Балета на Опера Пловдив. Спектакълът на режисьора Славчо Николов е от 17:30 часа.

Реклама

Проектът Класик OPEN AIR е част от Културния календар на Община Пловдив.

 

Как ще оцените статията
Реклама

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.