Реклама

Панорама „Плевенска епопея 1877“ е ситуирана в покрайнините на Плевен, сред огромния и прекрасен парк „Скобелев“. Сградата има функцията на Регионален военноисторически музей, а ако трябва да сме напълно честни, трябва да споменем, че целият град държи много на военното си дело от миналото и го показва чрез многобройните си военни паметници по продължението на територията си.

Панорамата е изградена през 1977 година по повод един век от освобождението на Плевен от Османско иго. Проектът е дело на Пламена Цачева и Иво Петров, а реализацията му отнема едва 11 месеца. Така, в деня на годишнината от Освобождението, музеят отваря врати и приема своите първи посетители в четирите си вдъхновяващи зали. Те са Уводна, Панорамна, Диорамна и Заключителна.

Panorama Plevenska epopeq 1877

Panorama Plevenska epopeq 1877

Реклама

Panorama Plevenska epopeq 1877

Ако желаете може да си наемете гид, който да ви разкаже историята на всяка една от залите, както и събитията, които представят. Може да заплатите и за снимки, но за жалост, една от силните атракции – панорамният асансьор в момента не работи от съображения за сигурност.

В Уводната зала ще станете свидетели на исторически моменти от Руско-турската война в периода 1877-1878 г., чрез шест живописни платна с размер 4 на 3,60 метра. Картините изобразяват Османското иго, Априлското въстание, Манифестацията в Санкт-Петербург в подкрепа на българския народ, Руската армия преминава река Дунав, Защита на Самарското знаме и Боят на Шипка.

Panorama Plevenska epopeq 1877

Panorama Plevenska epopeq 1877

Panorama Plevenska epopeq 1877

Впечатляващо начало, докато плавно преминавате на горния етаж, където попадате в нещо неописуемо – Панорамната зала. Панорамната зала представлява буквално художествено платно от лен с дължина 115 на 15 метра, с един вертикален съединителен шев. То е изработено от тринадесет български и руски художници, с главен автор и ръководител на колектива Николай Василиевич Овечкин. На него е пресъздадена и най-голямата битка за Плевен – Третият щурм през 11-12 септември 1877 г. Тя се провежда на най-високия хълм, от който се вижда целия град, там, където са се разполагали турските редици между редутите „Кованлък“ и „Иса-ага“. Един от важните елементи, върху платното, са военните действия на ротата на генерал Скобелев на Зелените възвишения, където след ръкопашен бой „Кованлък“ бива превзет, а след него и „Иса-ага“.

Panorama Plevenska epopeq 1877

Panorama Plevenska epopeq 1877

Panorama Plevenska epopeq 1877

Panorama Plevenska epopeq 1877

След тази приказка за смелост, чест и жертвоготовност, се прехвърляме в следващата зала – Диорамната, където живописно платно разказва за последното сражение за Плевен при река Вит, провело се на 10 декември 1877 година. И така, докато стигнем до Заключителната зала, в която може да видим много артефакти от тези години – мечове, автентични униформи, пушки, икони, битови сечива, артилерийски музикални инструменти, знамена, документи, бюстове и скулптури на военни дейци.

Panorama Plevenska epopeq 1877

Panorama Plevenska epopeq 1877

Panorama Plevenska epopeq 1877

Панорама „Плевенска епопея 1877“ е един от онези български музеи, които задължително трябва да посетите поне веднъж в живота си. Той съчетава в себе си история, изкуство на високо ниво и усещането за национална гордост. Невероятният парк „Скобелев“ само допълва това магнетично пътуване към миналото, с многото си оръдия, крепости, възрожденски къщи и паметници. Панорамата работи целогодишно, така че когато посетите Плевен, не забравяйте да отскочите до югозападните му покрайнини и да се потопите в една историческа сказка, изпълнена с възходи, падения, кръв и самоопознаване.

[wpseo_map id=“5702″ width=“400″ height=“300″ zoom=“-1″ map_style=“roadmap“ scrollable=“1″ draggable=“1″ show_route=“1″ show_state=“1″ show_country=“1″ show_url=“1″ show_email=“1″ show_category_filter=“1″ default_show_infowindow=“1″]

5/5 - (3 votes)
Реклама

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.