Plovdiv Town
Реклама

Пловдив обезателно може да се нареди сред един от градовете в най-добро средно образование в България. Разнообразието на специализирани гимназии и техникуми дават широк диапазон на избор за личностното и професионално развитие на подрастващите. Училищата в града варират между конкретен занаят, който да усвоиш, през науки, до изкуства. Пловдив често се гордее с постиженията на учениците си в различни отрасли, състезания и олимпиади, а в последните години се забелязва и участия на международни конкурси, сътрудничества с Общината или големи фирми, както и поемане на граждански и социални кампании.

Когато става въпрос за децата им, родителите искат най-доброто. Когато тийнейджърът знае какво иска да постигне, ще се бори да влезе в училище, което знае, че ще му помогне. И по случай първия учебен ден ви представяме най-добрите гимназии в Пловдив.

Езиковите гимназии

Голяма част от хората се обръщат към езиците, защото те отварят човека към света, а Пловдив несъмнено може да се гордее с трите си езикови гимназии.

Реклама

ЕГ „Пловдив“ е едно от най-престижните училища за средно образование в цяла България. Основана е през 1958 г. като Смесена гимназия с преподаване на английски език. Ето защо и кореняците я наричаме „Английската“. На времето учениците са живеели в пансиона на сградата, а училището е снимано и в култовият български филм „Вчера“. Днес в нея освен английски, се изучава и немски език със завишена степен на обучение. Едни от най-известните представители на гимназията са Жан Виденов, Станислав Семерджиев, Сотир Цацаров, Гергана Паси и други.

Друга езикова гимназия, с която градът се гордее е небезизвестната ЕГ „Иван Вазов“, позната още като „Руската“. Тя също е построена през 1958 г. , а през 1971 г. става едно от първите български училища, асоциирани към ЮНЕСКО. През 1983-та е наградена с орден „Кирил и Методий“ I-ва степен. През 2002-ра получава почетното отличие на МОН „Неофит Рилски“. На два пъти Общинският съвет в Пловдив удостоява езикова гимназия „Иван Вазов“ с почетния знак на града. Това са само част от отличията, с които институтът е отличен, а от него излизат едни от най-добре подготвените кадри. В „Руската“ се изучават засилено испански, италиански, немски, английски и френски като първи език и руски като втори. При желание, ученикът може да изучава и трети език.

Разбира се, няма как да говорим за езикови гимназии без да споменем и Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“. Тя се образува като следствие на отделянето на трите френски паралелки от „Английската“ през 1991 година. До преди няколко години делеше сградата си с Художествената гимназия, но в момента тя е изцяло на нейно разположение. Разполага с големи игрища за спорт, плувен басейн, фитнес на закрито, както и маси за тенис. „Френската“ е известна с много неща, но едно от основните е традиционната за града Франкофония, която се провежда по време на френските празници в Пловдив. Освен френски, в училището се учи и английски език, а първата година от следването е подготвителна.

Хубавото на езиковите гимназии в Пловдив е, че освен по дадените езици, те наблягат много и върху останалите общоприети предмети, за да може учениците да не изостават от останалите хуманитарни СОУ-та.

Профилирани гимназии

Като заговорихме за хуманитарни гимназии, време е да обърнем внимание и на Хуманитарна Гимназия „Св.Св. Кирил И Методий“, с една от най-впечатляваща сграда. Тя е създадена от българската община, а за издръжката ѝ са отделени лихвите от събрани от гражданите средства. Самата постройка, която спокойно може да е паметник на културата, е дарена от Стоян Чалъков, а неин пръв директор става Найден Геров. В онези ранни години, учителският състав на тогавашната Пловдивска мъжка гимназия е бил повече от впечатляващ. Сред него са били включени велики дейци като Петко Каравелов, Андрей Тошев, Антон Митов, Златю Бояджиев, Петко Рачов Славейков, братя Шкорпил, Мърквичка. Училището е с над 160-годишна история и до ден днешен чества деня на светите братя Кирил и Методий с пищен празник по продължението на целия град.

СУ „Св. Патриарх Евтимий“ е една от онези гимназии, които никога няма да изгубят предишното си име. Да, ние винаги ще ѝ викаме „Лиляната“. Онова училище на стратегическо място в непосредствена близост до центъра, от което излизат едни от най-добрите химици. То е най-голямото на територията на областта. Създадено е по време на Втората световна при разделянето на Смесената гимназия. Създадена е Втора девическа гимназия „Царица Йоанна”, чийто правоприемник е СОУ „Свети Патриарх Евтимий”. Образованието в „Лиляната“ набляга на профилирана биология, физика и химия. Освен това се изучават английски, немски, френски и италиански език. Част от възпитаниците на училището през годините са Огнян Сапарев, Петър Стоянов, Цветана Манева, Росен Димов, Лиляна Томова и много други.

Продължаваме с Образцова математическа гимназия „Академик Кирил Попов“ за всички, които обичат математиката и вярват в силата ѝ. Все пак много учени казват, че всичко в тази Вселена е математика и може би са прави. Тя е основана през 1970 година с директор Димо Малешков, който държал на високият подбор на преподаватели. Гимназията е известна с иновациите в образованието и с високите си постижения в извънкласната подготовка. Може да се похвали с 65 медалисти от международни олимпиади и състезания, описани в създадената „Стена на славата“. Училището е общинско, профилирано, с профили математика с интензивно изучаване на чужд език – английски, френски или немски, но е и единственото в България профилирано училище с наличие на професионални паралелки професия програмист и компютърен график. Разполага с цели 8 компютърни зали, лаборатория по компютърна графика и лаборатория по експериментална физика. ОМГ е организатор на два собствени математически турнира – национални турнири по математика „Димо Малешков“ и „Румен Грозданов“, които са в календара на СМБ от началото 2000 г.

„Иконома“ или Национална търговска гимназия също е училище, за което има висок наплив от желаещи кандидати. То е основано през 1910 г. по инициатива на Пловдивската търговско-индустриална камара. След откриването ѝ големият проблем бил сградата. Първоначално е наета частната къща на д-р Византиус на Джамбаз тепе, но не била подходяща. През 1912 г. гимназията се премества в дома на Иван Душев на Часовниковия хълм, а между 1925 и 1926-та  в сградата на Андон Станев, на ул. „Лейди Странгфорд“. Така през 1911-та започва фонд „Постройка на търговска гимназия“. Малко повече от десет години по-късно се полага основният камък в подножието на Бунарджика, а през 1927-ма започва и първата учебна година. Въпреки това, през Втората световна война сградата е взета за военна болница, а по-късно е използвана за занятията на Пловдивския Държавен университет. През това време учениците от гимназията (преименувана междувременно на „Икономически техникум“) учат в прогимназия „Карнеги“ в квартал „Гроздов пазар“. Години по-късно сградата е върната на изконния си притежател и днес тя е сред най-представителните и поддържани сгради.

Техникумите

Пловдив разполага с доста техникуми за придобиване на специални професии като Дървото, Автото, Механото, ТОХ-а, но има един техникум, който изкласява над всички останали, заради спецификата и трудността на професията и това е „Строителния“.

Професионална гимназия по архитектура, строителство и геодезия „арх. Камен Петков“ е единственото учебно заведение в града, което подготвя висококвалифицирани строителни специалисти. Успешно завършилите обучението си придобиват професия строителен техник III квалификационна степен. В началото е имало две специалности – Строителство и архитектура и Геодезия. Сега специалностите са много повече като Парково строителство, Водно строителство, Транспортно строителство, Брокер на недвижими имоти. Разполага с 8 компютърни кабинета, видеозала, зала за презентации, кабинет по цветарство, кабинети по техническо чертане, лаборатория по фотограметрия, богата библиотека с читалня, тенис-зала, силова зала, мажоретна и физкултурен салон. Има клуб по астрономия, СИП по здравно образование и СИП по сухо строителство. ПГАСГ участва с проекти в различни Национални програми, както и на Европейския съюз „Коменски“, „Леонардо“.

Гимназиите за сценични изкуства

Нали не си помислихте, че Пловдив е строг град, който не предлага креативност? Че къде по-голяма креативност от тук? В този дух са създадени и няколко гимназии за тези, които искат да се занимават с изкуство. Които искат да творят, да създават, да радват останалите. А ето кои са те:

Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“.  НУМТИ е под прякото управление на Министерство на културата на Република България. Създадена е от Комитет за културно издигане на града, в който са членували Ангел Букорещлиев, Аврам Литман, Трендафил Миланов, Анастас Маринкев, Марко Мешулам и други. Чрез обществена и политическа подкрепа целта се извършва без субсидии от държавата. Ако минете покрай гимназията няма как да не чуете някой инструмент или разпяващи се млади таланти.

Национална Художествена Гимназия „Цанко Лавренов“. От 1988 г. Ралица и Мария Стайкови и Национален дарителски фонд „13 века България“ отпускат годишни субсидии на името на Атанас Стайков за учениците с най-добри постижения. Ежегодно галерия „Ромфея“ организира конкурс и отпуска годишна стипендия на победителя между учениците. От 2000 г. училището е организатор и домакин на международен симпозиум „Арт Колаж“, както и на Национална младежка изложба – конкурс „Колаж“. НХГ „Цанко Лавренов“ организира и открива всяка година повече от 20 самостоятелни и общи изложби, конкурси с възможност за участие на всеки ученик. В „Художествената“ се изучава Живопис, Иконопис, Графика, Стенопис, Скулптура и Рекламна графика.

НГ за сценични и екранни изкуства. Това е единственото по рода си средно училище по изкуствата в България и на Балканите. В гимназията преподават изявени творци във всички области на изобразителното и приложно изкуство – сценография, живопис, графика, скулптура, керамика; специалисти по грим и перуки; преподаватели по актьорско майсторство. По време на обучението учениците имат възможност да работят в професионална среда в театри, в киното и телевизията, където провеждат учебната си практика.

Професионална гимназия по облекло „Ана Май“ предлага специалностите Моден дизайн, Организация и технология на фризьорските услуги, Организация и технология на козметичните услуги, Козметика, Фризьорство и Конструиране, моделиране и технология на облеклото от текстил. Учениците от „Ана Май“ участват в множество проекти и социални инициативи. Голяма част от тях се възползват от програмата за обмен на Еразъм, а техни дефилета често се организират по повод празници или завършване. Основателки на гимназията са 40 пловдивчанки от едноименното женско благотворително дружество. През първата учебна година се записват 56 ученички – 33 в отдел „Горни дрехи“ и 23 в отдел „Бели дрехи“.

[wpseo_map id=“3597″ width=“400″ height=“300″ zoom=“-1″ map_style=“roadmap“ scrollable=“1″ draggable=“1″ show_route=“1″ show_state=“1″ show_country=“1″ show_url=“1″ show_email=“1″ show_category_filter=“1″ default_show_infowindow=“1″ show_phone=“1″ show_phone_2=“1″ show_fax=“1″]

3.7/5 - (7 votes)
Реклама

1 КОМЕНТАР

  1. Чудно как „Строителния“ стана връх на сладоледа ? В Пловдив, поне докато съществуваха техникуми имаше два „елитни“ такива: „женски“ – Иконома и „мъжки“ – ТЕТ Ленин. Тези две училища обираха каймака на можещите и знаещите ученици на цяла Южна България не само на Пловдив.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.