Young shadows или когато бяхме
Реклама

Пловдив е град, който ражда много творци. Той се гордее с тях, а те на свой ред се гордеят с него и го възпяват, издигат на пиедестал, увековечават чрез изкуството си, защото осъзнават колко много им дава. Да си творец е несметно богатство, което не се измерва с блага, звън на жълтици и летящи към теб цветя. Не е нужно да имаш сигурността на държавата, „шапката“ на институцията, за да създаваш чудеса. Напротив, най-съкровеното в изкуството е, че то е свободно да бъде каквото иска, когато иска, където иска. Като полет на птица… В този ред на мисли, независимите артисти са открили онази личностна свобода, която определено е нестабилна, но също така е и неограничавана. „Young shadows или когато бяхме“ е един такъв свободен, самофинансиращ се театрален проект, дело на пловдивската актриса Мария Миради, съвместно с Борис Хаджийски и екип от ентусиазирани професионалисти, обединяващи се в една обща идея – да покажат, че театър може да се създаде и извън храма на Мелпомена.

Всичко започва от фестивал за късометражно кино, за който Мария и неин колега пишат текст, но по стечение на обстоятелствата така и не го реализират, а текстът остава заключен в чекмеджето дълго време. До преди година, когато го изважда от зандана му и му вдъхва нов живот. Живот къде измислен, къде почерпен от действителността на квартала, в който е израснала и живее. Мария обитава Военния квартал в Пловдив, където историите за падения и кривване по грешния път са много и това някак си я вдъхновява. Разкази за алкохол, наркотици и депресии са само част от ежедневието, на което е ставала свидетел.

„Винаги ме е било яд на млади хора, които имат толкова голям потенциал и могат да сбъднат всичко, което си пожелаят, но не го правят, защото се повличат надолу. Стават жертва на зависимостта.“, споделя младата актриса.

Така в съзнанието ѝ се раждат Сара и Петър и двамата прототипи на реални личности – красиви, умни, можещи, но пропилели шанса си. В пиесата те се познават от детски години, но пътищата им се разделят, защото са коренно различни. Тя има едни мечти, той други и всеки търси как да ги реализира, до момента, в който съдбата ги събира наново, за да възпламени между тях искра, която не е съществувала до тогава. Те се вкопчват един в друг като спасителни пояси, запълващи липсващите парчета в душите си. Но подтикнати от страховете, попадат в омагьосания кръг на забранени субстанции, отчаяние, несгода и истерия. Това е спектакъл за унищожителната сила на любовта, нейната красота и безвремие, но и нейното умение да „убива“ този, който ѝ се е отдал.

Реклама

Young shadows или когато бяхме

В своята същност „Young shadows или когато бяхме“ е съчетание между сцена, кино, фотография, пластика, рисуване. Продуцент, драматург и главно действащо лице е Мария Миради, заедно със завършилият ѝ специалност Актьорство за драматичен театър колега, Борис Хаджийски. Фотографията и мултимедията са дело на Стойо Петков. Към снимките се включва и фотографът Мария Димитрова. Плакатът е създаден от Атанас Петков, първоначалната хореография от Николай Серафимов, а музиката от Васил Неофитов и неговата група Hypnotik ink. Друг интересен елемент в проекта е, че кино кадрите са заснети на ключови места в Пловдив като Пеещите фонтани, красивите улици, дори в бар Fabric, за което Мария благодари на собственика и персонала. Това е едно култово рок заведение под тепетата и не е чудно, че актьорите са избрали именно него като място за епизодична сцена.

„Искахме да уловим вълната за Пловдив и това, че ще е Европейска столица на културата. Не мислим да се ограничаваме само до нашите граници, а да излезем и в другите градове, дори в чужбина. Стори ни се напълно логично да покажем красотата на града ни. Да го представим на света, както заслужава.“

„Young shadows или когато бяхме“ е продуцентски дебют за Мария Миради, и една от най-сложните роли за Борис Хаджийски в младата му, за сега, кариера.

„Когато Мария ме покани да ѝ партнирам, поговорихме за сюжета и прочетох текста, малко се стреснах, защото героят е адски различен от моята същност. В историята се набляга на идеята как младите пропиляват живота си заради наркотици, а аз никога не съм изпадал в такива състояния и са ми непознати. Беше ми трудно да се поставя на тяхно място, но точно това ме грабна, защото един актьор трябва да пробва всичко. Пиесата има послание, най-вече към младите и скочих в нея.“,  допълни той.

Очаква се премиерата на „Young shadows или когато бяхме“ да се състои в края на октомври, на не типична театрална сцена, а на алтернативна, каквото се води и изкуството на екипа. Точните дата и място ще разберете другия месец, а скоро очаквайте и блиц интервю на двамата актьори, за да се запознаете отблизо с тях и творчеството им.

Очаквайте продължение…

Фотографии: AJ Petkov

4.3/5 - (11 votes)
Реклама

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.